2024. április 5., péntek

A KÖZVETLEN KONFRONTÁCIÓ VESZÉLYE AZ ATOMFENYEGETÉS KORÁBAN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.04.05.


Összeférhetetlen Varga Judit, lemondott Balog Zoltán és egy kicsit legyőzött Recep Tayyip Erdoğan a 444 napindító hírlevelében.

A kora nyárias hétvége előtt még egyszer jelentkezik a 444 – nem akármelyik, hanem az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreit összefoglaló – hírlevele.


POLITIKA

Magyar Péter szerint összeférhetetlen Windisch László és Varga Judit viszonya: az exférj szerint Varga az ÁSZ elnökével való kapcsolata miatt mondott le az igazságügyi miniszteri pozíciójáról.

Balog Zoltán távozott egy belvárosi közalapítvány kuratóriumából, miután másfél hónapja követelték a lemondását.

Az M1 beszállt a szlovákiai választási kampányba, miközben odaát kampánycsend van: egy közel félórás alákérdezős Peter Pellegrini-interjút csütörtök reggel már másodszorra adtak le, és nem kétséges: a szombati elnökválasztásig megismétlik még néhányszor.

- A csádi parlament döntésén múlik, hogy mennek-e magyar katonák az országba.

- Még mindig csak felderítési szakaszban van a recski bánya ügyében folytatott nyomozás, gyanúsítottat nem hallgattak ki.

- Elkészült a Fidesz EP-listája.

GAZDASÁG

A leköszönő tihanyi polgármester lánya 60 százalékkal olcsóbban kaphat meg egy értékes telket: még januárban döntötte el az önkormányzat, hogy értékesíteni szeretné a 600 m2-es belterületi építési telket, amit olyanok kaphatnak meg kedvezményesen, akiknek nincs tihanyi lakóingatlanjuk.

A felesleges értekezletek és a belső kommunikációs akadályok is hátráltatják a munkát: a megkérdezett 1000 magyar irodai dolgozó kétharmada legalább heti 1-2 meetinget feleslegesnek tart, de 12 százalékuk heti 3-4-et is inkább e-maillel váltana ki.

Magzatkárosító oldószert talált a gödi Samsung-gyár szennyvízében a Greenpeace, ami azt szeretné, hogy többé ne kerüljön ki az anyag a gyárból.

- A VSquare szerint Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart.

- Az elmúlt hetek adok-kapja után leült egyeztetni Matolcsy György és Nagy Márton.

- Elképesztő luxust találtak az MCC kiszivárgott könyvelésében: téli tábor luxusszállodában, cateringre 100 milliók.

- EU-s forrásokat függeszthet fel teljesen az Európai Bizottság, mert aggályaik vannak az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénnyel kapcsolatban.

OROSZORSZÁG

Három nagy EU-s ország külügyminisztere közös cikkben buzdítja Európát a fegyverkezésre. „Nem szabad hibáznunk: Ma Ukrajnát támadják - holnap talán Európa egy másik részét. Oroszország pedig belátható időn belül nem fog felhagyni agresszív és imperialista politikájával” – írja a német, a francia és a lengyel külügyminiszter.

Szergej Lavrov azt mondta, Moszkvának nem Zelenszkijjel kell tárgyalnia az ukrajnai rendezésről, hanem azokkal, akik őt utasítják, Dmitrij Peszkov szerint pedig Moszkva és a NATO viszonya a közvetlen konfrontáció szintjére süllyedt.

Az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás elrettentésére irányuló stratégia részeként az oroszok szüntelen atommal fenyegetik a Nyugatot: orosz tisztviselők, közéleti szereplők, újságírók két éve megállás nélkül vizionálnak pusztítóbbnál pusztítóbb atomcsapásokat olyan, a nyugati szövetséghez tartozó városok ellen, mint Párizs, Garmisch-Partenkirchen, Bukarest, München vagy Marseille.

Kínai befolyástól tartanak a lengyel kikötőben, ahol az Ukrajnának szánt fegyvereket szokták kirakodni.

- Emir Kusturica meglátogatta Putyint, a háború támogatása után nyíltan pénzért kuncsorgott, Putyin pedig jelezte, hogy fizetni fog.

KÜLFÖLD

Hatalmas infláció, megkérdőjelezhető jelöltek és egy radikális iszlamista párt is szerepet játszhatott Recep Tayyip Erdoğan vereségében: a török választásról és annak lehetséges okairól beszélgettünk Pénzváltó Nikolett Törökország-szakértővel.

Izrael válaszcsapásra számít, miután Szíriában kilőttek egy iráni parancsnokot. Joe Biden konkrét lépéseket vár Netanjahutól a gázai humanitárius helyzet javítására, az USA ahhoz mérten fogja meghatározni az izraeli politikáját, hogy ezek a konkrét lépések mennyire járnak sikerrel.

Venezuela törvényben annektálta Essequibót, amit Guayana ellenőriz, egyre jogosabb az aggodalom, hogy Venezuela megpróbálhatja katonailag megszállni a területet.

- Szövetségi ügynökök razziáztak Puff Daddynél, aki továbbra is tagadja a szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat.

- Április 25-től belépődíjat szednek Velencében.

- Németország legalizált, de vajon hol és hogyan lehet még füvezni az EU-ban?


És volt Tyúkól is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.