2024. április 9., kedd

AFTER: MI VAN, GYEREKEK, NEM FÉRTETEK FEL A BRÜSSZELI GÉPRE?

AFTER / TELEX
Szerző: SZENTE KATICA
2024.04.07.



Bár tinilányok visításától volt hangos szombaton a Carson Coma koncertje az MVM Dome-ban, a zenekar slágereit szép számban ordították középkorú férfiak is. A zenekar ötödik születésnapját ünnepelte egy 360 fokos színpadképpel, több mint kétórás setlisttel, három új dallal és két közreműködővel.


Ötödik születésnapi koncertjét adta a Carson Coma az MVM Dome-ban, ami az arénázó hiphopelőadók tengerében nagy szó alternatív rockzenekarként. Bár napjainkban nincs a csúcson a gitárzene népszerűsége, a Carson Comának sikerült úgy csavarnia egyet a műfajon, hogy ne a szokásos Kispál és a Borz, 30Y és Hiperkarma szentháromságának vegyítését vagy másolását halljuk. A maguk módján aktualizálták a magyar alternatív hagyományokat azzal, hogy a szövegvilágot tekintve leírták a generációjuk közérzetét mindenféle erőltetett cicoma vagy felesleges hatásvadászat nélkül.

Azok, akik a zenekar első lemezétől (Corduroy Club) fogva hallgatják őket, a felnőtté válás állomásait érzékelhetik a dalszövegeken, így sok rajongónak érzelmileg túlfűtött esemény egy olyan mérföldkő, mint az arénakoncert a Carson Coma esetében. Kezdetben tinédzserkori hóbortról énekeltek, elkopott szerelmi viszonyokról, ahol csupán egy boldog szülinapot üzenetért sóvárgunk a kiszemeltünk után, de dalba foglalták az útkeresést is (Truman Show), illetve a generációnk legpökhendibb szerelmes dalát is megírták Mit sem érdekel címmel. Ezekre a dalokra a mondanivalójuk miatt könnyű volt rácsatlakoznia egy bizonyos korosztálynak, így az ebben az életszakaszban elcsípett rajongókat még inkább eltalálják a Carson Coma társadalmi felelősségről szóló dalai.

Az elmúlt év egyik legfontosabb szövegét írták meg, a Feldobom a követ című dalukban, ami egyértelműen érzékelteti, hogy a Carson Coma nem csupán tinilányok által körülrajongott zenekar, hanem fontos számukra a közéleti témákra való reflektálás is. A dalt Beton.Hofi esete ihlette, akinek Bagira című dalát kicenzúrázta a közmédia, amikor a rapper A38 hajón tartott koncertjét közvetítették. A Carson Coma erre írt egy lüktető dalt, ami megénekli generációjának a dühét és kiábrándultságát a plakátokon virító stockfotókról és Kelet-Európa dohos elmaradottságáról. Nem véletlen, hogy a tüntetések fontos kiegészítője lett a dal, és még Magyar Péter szombati tüntetésén is szép számmal lehetett látni Carson Coma feliratos vászontáskát viselő embereket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.