2024. április 23., kedd

BALOG ZOLTÁN A SAJÁT LEKÖTELEZETTJÉVÉ TETTE EGYHÁZÁT, ÁMOKFUTÁSÁT DERMEDT CSÖND KÍSÉRI

444.HU
Szerző: TÓTH-SZENESI ATTILA
2024.04.23.


- A református egyház szerda-csütörtöki zsinatán választ új zsinati lelkészi elnököt a lemondott Balog Zoltán utódjául, de Pásztor Dániel megválasztásával sem várható változás, maradna a dermedtség.

- Semmi sem utal arra, hogy Balog lemondana a dunamelléki püspöki címéről, pedig ez lenne a legfontosabb.

- Balog Zoltán minisztersége rengeteg pénzt jelentett a református egyháznak és végre tisztes megélhetést a lelkészeknek, sokan függnek egzisztenciálisan a jelenlegi egyházi kurzustól.

- A reformátusok nincsenek felkészülve Balog hatalomtechnikai játszmáira, manipulációira, az általa kifejtett pszichikai nyomásra, a többség értetlen és tanácstalan.

- A bajok, az állam és a református egyház megengedhetetlenül közel kerülése a Fidesz 2010-es hatalomra jutásával kezdődött.

- Református lelkésszel és egyéb egyházi tisztséget viselő személyekkel beszéltünk arról, hogy milyen állapotban várja az egyház a zsinatot.

Semmilyen információáramlás nincs a református egyházon belül a kegyelmi botrány kirobbanása óta. Különös hallgatás ez, miközben az elmúlt évtizedek tán legfontosabb zsinatára készülődnek. Az egyházi elöljárók nem nyilatkoznak, a hívek találgatnak, a helyzettel elégedetlen lelkészek, egyházi elöljárók többsége legfeljebb név nélkül mesél az egyház helyzetéről. Ők azok, akik úgy érzik, a demokratikus értékek sárba tiprása történik.

Ezt a dermedt csöndet én is megtapasztaltam, amikor olyan, látszólag egyszerű kérdést tettem fel a bicskei lelkésznek, majd a vértesaljai esperesnek, végül a református egyház sajtóosztályának, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt Kónya Endre presbiter vagy sem. Senki sem gondolja, hogy a bicskei lelkész szégyene, amikor másfél percen keresztül menekül az RTL kamerája elől, és nem válaszol, mert nem mer válaszolni egy könnyen tisztázható kérdésre.

És ugyanez a hallgatás övezi egy, a református körökben szamizdatban terjedő fájlt is, amin Balog Zoltán már a kegyelmi ügy kirobbanása után arról beszél, hogy menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben akartak elvinni a rendőrök. Se tisztázó, se elkenő válasz nincs – se Balogtól, se mástól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.