2024. április 17., szerda

BODNÁR ZOLTÁN: „LEGALÁBB 1600 MILLIÁRD FORINTOS MEGSZORÍTÁS VÁRHATÓ A JÚNIUS 9-I VÁLASZTÁSOK UTÁN”

NÉPSZAVA
Szerző: ÁRPÁSI BENCE
2024.04.17.Az Orbán-kormány arra számít, hogy az emberek a 2026-ig úgyis elfelejtik, milyen áldozatot kellett hozniuk a gazdaságpolitikai felelőtlenség miatt – állítja Bodnár Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-pénzügyminisztere, aki szerint a kabinet és a SPAR vitája a kiszorításról szól, a GVH-nak adott szuperhatalom pedig üzenet a cégeknek, hogy ha nem adják szép szóval, akkor elveszik tőlük erővel. Videóinterjú.


Nagy Márton mellébeszél, az Orbán-kormány és a SPAR vitája a kiszorításról szól, hiszen Lázár János évekkel ezelőtt meghirdette, hogy a kiskereskedelmi láncok döntő többségét magyar kézbe kell venni – jelentette ki a Népszavának adott videóinterjújában Bodnár Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-pénzügyminisztere.

A politikus nem kételkedik abban, hogy az államnak nem áll szándékában megvenni egy bolthálózatot. Ha meg is teszi, csak ideiglenesen, hogy aztán átjátssza valamelyik NER-lovagnak.

Bodnár Zoltán élesen bírálta azt a törvénytervezetet is, amelynek értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kötelezhetné az alapvetőnek minősített vállalkozások tulajdonosait, hogy részben vagy egészben értesítsék cégüket, amennyiben veszélybe kerül az ellátásbiztonság. A politikus szerint ez szembe megy az Alaptörvénynek a magántulajdon védelmét garantáló rendelkezéseivel.

Ezt nyílt fenyegetésnek tartja, amely azt az üzenetet közvetíti az Orbán-kormány részéről – már a tervezet formájában is –, hogy „ha nem adjátok szép szóval, akkor elvesszük erővel”.

Bodnár Zoltán kitért arra is, hogy hatalmas hiánnyal zárt az államháztartás: március végén a deficit 2321,4 milliárd forint volt, ami a költségvetési törvényben egész évre tervezett és engedélyezett 2514 milliárd forint 92,3 százaléka. Úgy véli, ez szinte törvényszerű, amikor ennyire ellentétes egymással a fiskális és a monetáris politika. A hiánycélt pedig csak egy módon lehet tartani: megszorításokkal.

Ennek egyik módja a kamatkiadások csökkentése, aminek ismételten az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer lesz a kárvallottja. Bodnár Zoltán kifejtette, az európai parlamenti és az önkormányzati választásig nem várható kiigazítás, utána viszont annál inkább. Szerinte a kormányzat arra alapozhat, hogy az emberek a 2026-os országgyűlési választásokig úgyis elfelejtik az áldozatvállalást. A megszorítások mértékét ő maga minimum 1600 milliárd forintra becsüli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.