2024. április 9., kedd

CSODÁLATOS EMBEREK - KARSAIÉK KÜZDELME: KARSAI PÉTER, MÁRKOVICS ÁKOS /// F. P. 93.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.04.08.Karsai Dániel 47 évesen sikeres ügyvéd, elismert alkotmányjogász volt, amikor azt közölték vele, az addig magát egészségesnek tudó férfival, hogy várhatóan már csak két, de legfeljebb négy év lehet hátra az életéből.

Betegsége a ma még gyógyíthatatlan ALS- vagy Lou Gehring-kór, amely a mozgató idegsejtek pusztulása nyomán kérlelhetetlenül felemészti az ember teljes izomrendszerét, egészen az elkerülhetetlen végső elmúlásig.

Karsai Dániel öccse, Karsai Péter és ápolója, Márkovics Ákos hónapok óta közvetlen közelről követik az ALS-beteg alkotmányjogász küzdelmét és harcolják végig a beteg emberrel, hogy akiknek az élete egy gyógyíthatatlan kór következtében végső fázisába jutott, azok a sok szenvedéssel járó mesterséges életben tartás helyett, jogszerű, törvényileg is szabályozott körülmények között, maguk választhassák meg az életből való méltóságteljes kilépésük pillanatát, illetve az ehhez szükséges szakasszisztenciát, azaz az aktív eutanáziát.

A mai podcast-ban a testvér és a betegápoló mondja el külön-külön, hogy milyen érzés egy családnak, a testvérnek és a segítőnek átélni a leépülés küzdelmes folyamatát és a nyilvánosság előtt vállalt halálos betegséget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.