2024. április 18., csütörtök

EGY CINIKUS POLITIKUS, NAGYON OSTOBA NÉHÁNY MONDATA VOLT – ÉRTÉKELTE SULYOK HOLOKAUSZT ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁN MONDOTT BESZÉDÉT KARSAI LÁSZLÓ

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2024.04.17.


"A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt”– mondta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az Országgyűlésben Sulyok Tamás köztársasági elnök. Karsai László történész újabb taknyolásnak, ködösítésnek, illetve önfelmentésnek értékelte ezt a beszédet a Megbeszéljük című műsorban.


Kedden az állami megemlékezésen tartott beszédében a köztársasági elnök kitért apja nemzetiszocialista múltjára is. "Megrendített, amiket apámról a nyilvánosságban az elmúlt hetekben hallottam”– mondta a köztársasági elnök magyarországi zsidó vezetők és más meghívottak előtt az Országgyűlés Felsőházában.

"Egy cinikus politikus, nagyon ostoba néhány mondata volt" – értékelte Sulyok beszédét Karsai László a Klubrádiónak. A történész a beszéd pozitívumairól annyit mondott, hogy Sulyok most legalább nem beszélt nemtelen támadásokról az édesapja múltját föltáró történészek kapcsán., illetve ezúttal nem hazudta azt, hogy az édesapja hazafias érzelmű, szociálisan érzékeny, filoszemita volt.

"Az egész megint taknyolás, megint ködösítés, megint önfelmentés" – fogalmazott Karsai. Hozzátette, itt nem Sulyok édesapjáról van szó, hanem saját magáról, aki még mindig nem tud szembenézni se a saját, se az édesapja múltjával.

Bő egy hónapja derült ki, hogy Sulyok apja az egyik nemzetiszocialista párt megyei vezetője volt, zsidóktól elvett ingatlant igényelt pártjának. Karsai László történész szerint "az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata."

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a zsidóság gettósítása Kárpátalján, Kassán és Szabolcsban. Néhány héten belül szinte a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták, a 850 ezer magyar zsidó közül 550-600 ezren haltak meg a holokausztban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.