2024. április 23., kedd

FÉLREVEZETŐ KAMPÁNYVIDEÓKKAL INDULT SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA SOK PÉNZÉRT HIRDETETT KAMUMÉTER-SOROZATA

LAKMUSZ
Szerző: DEZSŐ ANNAMARI
2024.04.23.


Karácsony Gergely állítólagos hazugságairól indított videósorozatot a Fidesz főpolgármester-jelöltje, de közben valós intézkedéseket hallgat el, és olyan ígéreteket is számon kér a főpolgármesteren, amilyeneket nem is tett 2019-ben.


Szentkirályi Alexandra 2024. március 14-én jelentette be a közösségi média felületein, hogy a Fidesz jelöltjeként elindul a júniusi főpolgármester-választáson. Ezután lendületes közösségimédia-kampányba kezdett TikTokon és a Meta platformjain (Facebookon és Instagramon) is, amelyben eddig főként a regnáló Karácsony Gergely-féle városvezetést támadta. Cikkünk megjelenéséig összesen 43 videót töltött fel a Facebook-oldalára, ebből 30-ban említi név szerint Karácsonyt. Ebben a bő egy hónapban Szentkirályi Alexandra Facebook-on és Instagram-on megjelenő reklámjaira összesen 33 685 000 forintot költött a Fidesz, ezek összesen több, mint 12 millió alkalommal jelentek meg a felhasználók feedjében.

A hirdetett videók között megtalálhatók a Kamuméter című sorozat darabjai is, amelyben Szentkirályi Karácsony Gergely állítólagos hazugságait leplezi le, főként a főpolgármester nem teljesített választási ígéreteire igyekszik felhívni a figyelmet.

A videók egy része viszont komoly csúsztatásokat tartalmaz. Például úgy állít be egyes ígéreteket, mintha a teljesítésük érdekében egyáltalán semmilyen lépést nem tett volna a Karácsony-féle városvezetés, vagy olyan ígéreteket ad Karácsony Gergely szájába, amilyeneket valójában Karácsony nem tett.

Hova fonódik a villamos?

Az egyik Kamuméter-rész a pesti fonódó villamoshálózat ígéretével foglalkozik. Ebben a videóban azt állítja Szentkirályi, hogy Karácsony hazudott az Újbudát Újpesttel összekötő villamosvonal terveiről, ugyanis a 14-es villamos és a 47/49-es villamos vonalát összekötő, 2019-ben megígért 2,5 kilométer villamos-sínnek a Lehel tér és a Deák tér között még “se híre, se hamva”. (Ennek a videónak a Meta platformjain futó hirdetésére 1 350 000 forintot költött a Fidesz)

Szentkirályi azonban félrevezetően nevezi az egész ígéretet kamunak, ugyanis a főváros közlekedési cége, a BKK több, mint egy héttel a videó feltöltése előtt jelentette be, hogy a pesti fonódó projekt új szakaszba lépett: a főváros és az érintett kerületek első egyeztetései után elkezdték a tervezés előkészítését. A cég sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint A BKK úgy kalkulál, hogy 2024 második félévében megköthetik a tervezési szerződést, és 2027-re készülhet el az a kiviteli és tenderdokumentáció, ami alapján a kivitelezési közbeszerzést ki lehet majd írni.

Szentkirályi videójában azt sem említette, hogy Karácsony pesti fonódó villamoshálózat létrehozásáról szóló 2019-es ígéretének része volt az is, hogy a Pesterzsébet nevű városrész belvárosi villamos-összeköttetést kapjon
.


Forrás: Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti programja

Az ígéretnek ez a része pedig még lényegében 2022 végére megvalósult: 2020-ban összekötötték a Haller utcát és a Soroksári utat a 2-es villamos belvárosi szakasza felé, 2022-ben pedig egy új villamosjárat is indult a pesti fonódó projekt részeként. A 2B Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár, ezzel átszállás nélkül elérhető lett 3 metrómegálló a XX. kerületből közlekedőknek. Az Újpest-Újbuda vonalra ezért hivatkozik már pesti fonódó projekt II. ütemeként a BKK...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.