2024. április 18., csütörtök

GAZDATÁMOGATÁS: LEHET PÉNZT ADNI ÉS BRÜSSZELEZNI, DE A VILÁGPIACI TRENDEKET ÉS AZ UKRÁN GABONÁT NEM ÁLLÍTHATJA MEG A KORMÁNY

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.04.18.


A magyar agrárpolitika Brüsszel ellen hergeli a magyar gazdákat, hiszen az üzenetek szerint az EU nem őket, hanem a háborút és az Ukrajnában termelő oligarchákat támogatja. Ezt biztosan sokaknak be lehet adni, de azért nem lennénk azoknak a gazdáknak a helyében, akiknek most hirtelen kiesnének az uniós támogatásai. A baj emellett az, hogy természetesen az ukrán gabona fokozott uniós megjelenése valóban kiszorítja a magyar termelőket a hagyományos exportpiacaikról, de az egy illúzió, hogy a hazai nagy vevők adminisztratív feladataival vagy akár a hazai importtilalommal tényleg tud segíteni ezen a kormány.


Az utóbbi héten valósággal záporoztak a kormányzati bejelentések a magyar gazdák védelmében tett vagy tervezett intézkedésekről, amelyeken belül pár csoportot érdemes megkülönböztetni:

- Az egyik az ukrán importverseny és Brüsszel elleni felszólalások (Nagy István agrárminiszter visszatérő fordulata szerint Brüsszel az oligarchákat támogatja, a háborút pénzeli, nem pedig a gazdákat, és agrárválságot okoz). A kommunikációs rohamok mellett e körben intézkedések is születnek, legutóbb egy általánosabb, importtal kapcsolatos bejelentési kötelezettség.

- A második csomag a mindenféle kifizetések, pénzügyi támogatások felgyorsítása, újabb állami források, gázolaj-támogatások megítélése.

- Végül a harmadik terület annak a már megkezdett, leginkább 2025 elejétől hatályba lépő szabályozási csomagnak a folytatása, amely a gazdák védelmében szabályozza újra a termeltetői megállapodásokat, a kockázatmegosztásokat és bünteti a vevők késve fizetését, itt egy korábbi közleményre tudunk utalni.

A gazdák nehéz helyzete

Kezdjük azzal, hogy a bejelentések minden oldalról, vagyis a segítő állam és a megsegítendő termelők oldaláról is érthető. A kormány előtt biztosan ott lebeg a június 9-i európai és önkormányzati választás, és ilyenkor mindig felértékelődnek a nagy lobbierejű csoportok felé tett gesztusok...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.