2024. április 24., szerda

HALÁLOS HÉTFŐK – MIÉRT A HÉT ELEJÉN HALNAK MEG LEGTÖBBEN A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2024.04.24.


Áll a bál Angliában, ahol politikai botrányt generált, hogy hetente több száz ember vesztét okozza a „halálos hétfő” jelenség, vagyis az a tény, hogy hét elején sokkal többet kell várni, és ezért többen halnak meg a sürgősségi rendszerben, mint más napokon. Megnéztük a magyar adatot, és kiderült: Magyarországon is hétfőn halnak meg a legtöbben. Az okok hasonlóak: bedugul a rendszer. De miért, ha a magyar kórházakban az ágyak közel 40 százaléka üresen áll?


Angliában éles visszhangot váltott ki, hogy a The Independent című lap szerint a szigetországban a hét napjai közül legtöbben hétfőn halnak meg. Az természetesnek tűnik, hogy az évszakok között van ingadozás, de a napok között is? A normális az volna, ha a meghaltak száma egyenletesen oszlana el a hét napjai között, mert a halál – leszámítva talán a közlekedési balesetek miatti tragédiákat – nem tesz különbséget hétfő és szerda között. Ha mégis eltérnek a számok egymástól, akkor az fontos jelzés az egészségügy irányítói számára arról, hogy hiba van a rendszerben. A briteknél biztosan. Ki is derült, mi az: bedugulnak a kórházaik. A vasárnapi betegeket még nem tudják hazabocsátani, és már tömegével jönnek a hétfőiek. A sürgősségi osztályokon megnő a várakozási idő, és ez okoz többlethalálozást.

Mielőtt azonban rácsodálkoznánk a brit egészségügy elképesztően részletes és magyar szemmel bátor statisztikáira, nézzünk körül a saját házunk táján! Korábban elterjedt nézet volt, hogy nálunk legrosszabb eséllyel a hétvégén súlyosan megbetegedők indulnak, mert szombaton és vasárnap ügyeleti rend szerint működnek a kórházak, ilyenkor kevesebb orvos és nővér van szolgálatban.

Nyilvános magyar adatot nem találtunk arról, melyik napon hányan halnak meg a sürgősségi osztályokon, vagy akár a magyar kórházakban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Demográfiai évkönyve azonban közli, hogy melyik napon hány haláleset történik összesen Magyarországon. Mivel hazánkban legtöbben kórházban hunynak el, ez az adat a magyar egészségügyről is sokat elmond. A legfrissebb, 2022-es statisztikát tartalmazó Demográfiai évkönyv napi halálozási adatait megfeleltettük tehát a hét napjainak, majd hétről hétre megvizsgáltuk, melyik nap végzett az első helyen. Mivel egy évben 52 hét van, egy hétnek pedig 7 napja, egyenlő szórásnál átlagosan egy-egy naptári napra hét elsőségnek kellett volna jutnia. 2022-ben ezzel szemben azt találtuk, hogy a hétfő 15 alkalommal volt a leghalálosabb nap. A legkevesebbszer pedig a vasárnap végzett az első helyen. Mindössze kétszer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.