2024. április 14., vasárnap

HETI ABSZURD: TISZTELET A BEVÉTELNEK

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2024.04.14.


Varga Mihály olyan meggyőzően tudott beszélni a magyar gazdaság kilátásairól a kormányinfón, élmezőnybe álmodva a Magyarország GDP-t, hogy a norvégok összeverekednek a Budapestre tartó repülőjáratok lépcsőjén az állóhelyekért, ha ezt hallják. És értik.


A folytatólagos Orbán-kormányzás cca. ötezredik napján sem találtunk arra utaló jelet, hogy az ún. nemzeti oldal (micsoda bullshit, a nemzeti oldalszalonnának legalább volna értelme) éppen most akarná elkezdeni a bajlódást a valósággal. Vagy hogy e körben teljesen értelmezhetetlent mondjunk, az igazsággal. De mi azért valami rejtélyes okból ragaszkodunk hozzá, hogy időnként rácsodálkozzunk, mennyire hajlékonyan kezeli a NER a tényeket. És figyelünk a galaktikus rekordkísérletre is: a bekötött szemmel kormányzottság leghosszabb intervallumára, a mákonyos magyarok ugyanis szemlátomást erre gyúrnak.

Vegyük példának okáért a MIGRÁCIÓT. (Ide Sheldon Cooper szinkronját képzeljék el, amikor a pasadenai géniusz egy tervezett marsi kolóniába jelentkezik, és imázsvideójában alaposan visszhangosítva beleüvölti a kamerába, hogy: a MARSRA, csak hogy eszébe ne jusson senkinek leszerződtetni őkelmét.) Nos, az Európai Parlament (EP) a héten jóváhagyta az unió migrációs és menekültügyi paktumját, amely közös szabályokat határoz meg például a menekültkérelmek benyújtásáról, a külső határra érkező menedékkérők átvilágításáról, a nemzetközi védelemre jogosultak önkéntes, vagyis nem kötelező áthelyezéséről, az elutasított migránsok kitoloncolásáról, írta meg a Népszava. Vagyis szigorítanak nagyon helyesen, mert a migráció a populisták miatt tényleg veszélyes. A populista hangzavarban ugyanis nem lehet gondolkodni, és olyan embert próbáló, összetett műveleteket végképp nem lehet elvégezni, mint a földönfutó menekültek megkülönböztetése a Kalasnyikovot lóbáló erőszaktevőktől.

Ez az Orbán-kormány összes agysejtjének vállvetve sem sikerült eddig, ha élhetünk ezzel a derék képzavarral (márpedig miért ne élhetnénk, szatirikus rovat volnánk, igazat írunk, csak furcsán), nem mintha egyszer is eszébe jutott volna bármely miniszteriális fennvalónak, hogy különbséget tegyen. Egyszerűbb riogatni a sötét afrikai/ázsiai veszedelemmel, rátolni a balosokra és lipsikre minden periferikus borzalmat (és közben nem beszámolni a hófehér náci söpredék gaztetteiről), és besöpörni a szavazatokat négy-évről négy-évre.

Kormányt elvileg azért tart egy országok, hogy legalább szökőévente igazat mondjon, ám az Orbán-kormánynak migrációügyben a héten sem sikerült. Mert mi is lenne ennek a migrációs paktumnak a lényege? Az illegális migráció ösztönzése, a kötelező betelepítési kvóta? Egy átlagosan fideszes M1-néző annyira bólogatna erre a kérdésre, hogy leesne a fejéről a szemkötő / a bohócsapka / a teavaj / a harisnya (megfelelő rész/részek aláhúzandók, az útlevél a fiókból kiemelendő, a Marsra a jelentkezés beadandó.) Nem, egy szót sem hallottak soha a magyar közmédia (plusz a Hír Tv, Tv2 és a többi) nézői a valóságról. A valóságot ugyanis a héten is Bakondi Györgynek hívták a gyíkemberek világában. Nevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó bekapcsolta az 2015 óta rojtosra játszott magnókazettát, és előadta, hogy „a migrációs csomag tágra nyitja Európát az illegális migráció előtt”, elosztás, kvótarendszer, illegális migránsok szétosztása, etcetera. Miközben az EU, szegény feje egy fia szót sem írt, mondott, gondolt arról soha, hogy illegális migránsokat akarna kötelező kvóta alapján szétosztani Európában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.