2024. április 20., szombat

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK ÍGÉRETEKRŐL, IDIOTIZMUSRÓL ÉS ILYESMIKRŐL- A 444 HÉTVÉGI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.04.20.


Itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét nagyobb-fontosabb cikkeit és videóit, podcastjait összefogva. Többféle hírlevelünk is akad, itt lehet közöttük válogatni.

Az élet itthon

A választásokhoz közeledve beindult a politikai nagyüzem, pénteken egymást érték a történések: Orbán Viktor látványosan lapos eseménnyel indította be a Fidesz kampányát, Szentkirályi Alexandra bemutatkozására a sajtót sem engedték be. Meghallgattuk Vitézy Dávid programbemutatóját, és megnéztük, milyen állapotban fut neki a választásoknak a Momentum.

A héten végignéztük emellett, hogy a mennyi esélye van az ellenzéknek nyerni a vidéki nagyvárosokban, külön megnéztük, mi a helyzet Kalocsán, ahol három exfideszes is polgármester lenne, és írtunk arról is, hogy ugyan bűnöző is lehet polgármester, de már nem maradhat a helyén olyan könnyen, mint korábban,

Ott voltunk Gyulán, ahol Magyar Péter megkezdte az országjárását, beszéltünk Lázár Jánossal Egerben, ahol a miniszter kifejtette, hogy Varga Judit hülyeségeket beszélt, Novák Katalin pedig nem való közéjük. És ha már Magyar Péter: írtunk arról is, hogy
a NER 14 évében senki sem tudta úgy megragadni a média és a közvélemény figyelmét, mint ő. Mind a hagyományos, mind a közösségi médiát le tudta uralni, köszönhetően egyrészt a tehetségének, másrészt mert mindkét műfaj bukik az ilyen karakterekre.

Írtunk a héten arról, hogy iskolai kórust léptetnek fel Orbánék nemzetközi politikai dzsemboriján, az iskola szerint a jobboldali gálavacsora nem politikai rendezvény. Orbán Viktor közben Brüsszelben járt a héten az MCC által is tető alá hozott szélsőjobboldali fórumon, amivel szemben igyekezett fellépni a város polgármestere, hogy ez miért volt igazi idiotizmus, arról Szily László írt véleménycikkében.

Elmentünk a józsefvárosi Diószegi utcába, ahol több önkormányzati házból is kirakná az ottélőket a kormány, hogy a bérházak helyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedjen. Ott voltunk a tárgyaláson, ahol az a férfi állt bíróság elé, akit a 18 éve rejtélyes körülmények között eltűnt K. Judit meggyilkolásával vádolnak, és aki most felpaprikázva bizonygatta az ártatlanságát és feljelentéssel fenyegette az ügyben nyomozó rendőrt.

És a Lakmusz megnézte, melyik a legbiztonságosabb megyei jogú város, és írtak arról is, hogy többet költ a Megafon a Facebookon, mint Szlovákia összes politikai hirdetője együttvéve.

A Qubit pedig összeszedte, hogy a kultúra még teljesebb központosítására készülő Csák János legutóbbi interjújában melyek voltak a leginkább vitatható állítások.

Menczer Tamás addig osztott mindenkit, amíg felért a Fidesz-kommunikáció csúcsára. Összeszedtük a klasszikus, tíz évig egyre csak felfelé ívelő karrier történetét.

Pénzek

Varga Mihály a legutóbbi kormányinfón szerepelve arról beszélt, hogy rendkívüli teher a rezsivédelem, de megnézve a számokat, ez minimum erős túlzásnak tűnik. Írtunk arról is, hogy csúcson a bevándorlók száma, 2010 óta 514 ezren jöttek Magyarországra, és hogy nincs még egy állam, ami burkoltan, a köztévén keresztül támogatja a focit. Ott voltunk akkor is, amikor szembesítették a valódi béreikkel a felsőoktatási dolgozók Hankó Balázs államtitkárt.

Sötét múlt

Feljelentések kikeresztelkedett szomszédok ellen, bemószerolások, lakáskiutalási kérelmek: a zsidóság kifosztását alulnézetből mutatják azok az elveszettnek hitt iratok, amiket egy Kossuth téri házban rejtettek el Budapest ostroma előtt. Az épület álfalai további dokumentumokat rejthetnek.

Ott voltunk kedden a parlamentben a holokauszt emléknapján, ahol Sulyok Tamás a magyarországi zsidó vezetők előtt beszélt apja nemzetiszocialista múltjáról. Mint a köztársasági elnök fogalmazott, megrendítette, amit az apjáról hallott, ő mindig úgy hallotta, nem ártottak senkinek.

A háborúk

A héten nem az orosz-ukrán, hanem egy esetleges iráni-izraeli háború tartotta lázban a világot, miután Irán először támadt közvetlenül Izraelre. Bár maga a támadás korábban elképzelhetetlennek tűnt, de mint írtuk, ahogy az történt, az nemhogy III. világháborúval, de jó eséllyel még szélesedő közel-keleti konfliktussal sem fenyeget.

Az orosz-ukrán háborúról interjút készítettünk Jójárt Krisztiánnal, az NKE John Lukács Intézetének kutatójával, többek között olyan kérdésekről, mint hogy mekkora esély van az ukrán összeomlásra, mik a kritikus pontok az ukrán védelemben; tényleg segíthetne még a nyugati támogatás, vagy már az emberhiány a kritikus pont, vagy hogy mit tanultak az oroszok a háború két és fél évében, és mi lehet most az orosz stratégia.

Írtunk arról is, hogy amikor Zelenszkij leváltotta a népszerű Zaluzsnij főparancsnokot, sokan tartottak az orosz születésű és szovjet katonaiskolában nevelkedett utódtól, Szirszkijtől. Szakértő vendégszerzőnk megnézte, hogy jogosak-e a félelmek, és hogyan jöhet ki jól az ukrán hadsereg a cseréből.

És a háborúhoz kapcsolódik az a cikkünk is, melyben arról írtunk, hogy a háború következményeként betiltott-ellehetetlenített orosz rockzenészek a hazájuk határain túl jutnak új lehetőségekhez, ahol megint csak a háború miatt megvan a közönségük is.

Podcast

Leendő és jelenlegi menyasszonyok, vőlegények, bridezillák, házasságkritikusok, friss és feketeöves házasok, figyelem: a tizennegyedik Tyúkólban a nyakunkon lévő esküvőszezon volt a téma, annak társadalmi, kulturális, jogi, gazdasági és nőkre gyakorolt vetületeivel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.