2024. április 18., csütörtök

KOMOLY FESZÜLTSÉGET SZÍTHAT AZ ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI RENDSZER A TANTESTÜLETEKBEN

INDEX
Szerző: HOLLÓ BETTINA
2024.04.18.


A közzétett dokumentumokban több olyan szempont is megjelenik, amely meglehetősen szubjektív. Az új rendszer viszont még ennek ellenére is kötött, így az egyes intézményekben akár visszatartó erő is lehet – így vélekedik Nahalka István oktatáskutató a szeptembertől bevezetni kívánt teljesítményértékelési koncepcióról, amely a Civil Közoktatási Platform számításai szerint 16 munkanapnál is többe kerül majd az intézményvezetőknek.


„A pedagógusokra vonatkozó új teljesítményértékelési rendszer egy végletekig formalizált spanyolviasz. Olyan szempontok és elvárások szerepelnek a közzétett dokumentumokban, amelyeket eddig is kiadtak a tanároknak. Most kapott az egész egy rendkívül kötött keretet, ami visszatartó erő lehet azokban az intézményekben, ahol a korábbiakban önjáró módon kialakult egy magas szintű szervezeti kultúra” – erről beszélt az Index megkeresésére Nahalka István oktatáskutató. A nyugalmazott egyetemi docens kiemelte: alapvetően nagyon is tudja támogatni azt az elképzelést, hogy a pedagógusokat értékeljék, de csak akkor, ha a kezdeményezés célja a fejlesztés, és nem a minősítés.

Mint ismert, már több mint egy éve lehetett tudni, hogy előbb-utóbb bevezetnek egy új teljesítményértékelési rendszert a hazai nevelési és oktatási intézményekben. A szakértők egy része úgy véli: a kormány azért lépett ez ügyben, mert mostanra belátták, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-előmeneteli rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Hónapokon át tartó találgatások után végül április elején jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a 2024/2025-ös tanévtől megkezdik a pedagógusok teljesítményértékelését „a személyre szabott éves teljesítménycélok, valamint a feladatellátás egyes összetevőit megjelenítő egységes értékelési szempontok alapján”.

A pedagógusokat a saját felettesük, azaz az intézményvezető értékeli majd, aki a folyamatba a szülőket és a diákokat is bevonhatja. Magukat az intézményvezetőket egy, a fenntartó által kijelölt képviselő értékeli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.