2024. április 19., péntek

MÁR A KORMÁNY IS BEISMERTE: INTÉZKEDÉSEKET KELL HOZNIA, HOGY FENNMARADJANAK A KÓRHÁZI ELLÁTÁSOK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.04.19.


A kórházak adósságának a rendezéséről intézkedő határozat arra biztosan rávilágít, hogy már a kormány sem tudja nem észrevenni, mennyire komoly a baj, de ezt persze nem fogják kimondani. Így kommentálta Pusztai Erzsébet a Magyar Közlönyben megjelent döntés egyik pontját, amely intézkedést vetít előre a kórházak áldatlan állapotát orvosolandó. Ám a korábbi egészségügyi államtitkár rámutatott, azt nem lehet tudni, milyen intézkedés várható. A hiány ugyanis állandóan újra termelődik, ami feketén-fehéren megmutatja: a szféra teljesen alulfinanszírozott, komoly változások kellenek.


A csütörtökre virradó éjszaka jelent meg a Magyar Közlönynek az a száma, amelyben a többi között a kórházak adósságállományának részbeni rendezését tartalmazó határozat is olvasható. Az 1110/2024. (IV. 17.) kormányhatározat az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátás alcím Célelőirányzatok jogcímcsoport 2024. évi előirányzatának megemeléséről és egyéb intézkedésről címet viselő, két pontból álló dokumentum első pontja intézkedik közel 63,5 milliárd forint azonnali szétosztásáról, gyógyító-megelőző ellátás jogcímen. Megjegyzendő, hogy a kórházak március végi teljes adósságállomány 110 milliárd forint volt, s – mint a Népszava értesült – ezt két részletben szándékozik rendezni a kormány. Ugyanakkor Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter portálunknak ezzel kapcsolatban arra a komoly problémára hívta fel a figyelmet, hogy egyre rövidebb idő alatt termelődik újra az adósság, az idén már havi 20-30 milliárddal nő, ami annyit jelent, hogy mire a második részletet is kifizeti a kormány, újabb tízmilliárdokkal nő az adósság. Legutóbb egyébként decemberben volt adósságrendezés, akkor 90 milliárdot osztott szét a kormány. Az azonban csak csökkenteni tudta, mégpedig 60 milliárdra az adósságot. Ebből lett március végére 110 milliárd, ami rekordnak számít.

Már önmagában az is elég drámai, hogy ilyen tetemes összegekkel kell rendre – ha nem is teljesen, de legalább részlegesen – rendezni a kórházak adósságát, ugyanakkor a taglalt kormányhatározatnak van egy második pontja is, ami érdekes gondolatokat ébreszt. Mint ugyanis fogalmaz: „a Kormány felhívja a belügyminisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával készítsen előterjesztést a Kormány részére a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek az év fennmaradó részében felmerülő feladatai ellátásának biztosításához szükséges intézkedésekről”. Ezt igencsak sürgős feladatként osztották ki, a határidő ugyanis kevesebb, mint egy hónap múlva, május 15.-én jár majd le...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.