2024. április 24., szerda

MEGMUTATJUK, HOL LŐHETI LÁBON MAGÁT A FIDESZ ÉS AZ ELLENZÉK AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSON

TELEX
Szerzők: CSEKE BALÁZS, MIZSUR ANDRÁS
2024.04.24.


Április 20-án hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak, a június 9-i önkormányzati választáson induló jelöltek és pártok kirajzottak a közterekre pultozni és ajánlásokat gyűjteni. Sok helyen azzal szembesülhettek a választók, hogy a legutóbbi választáson még szövetséges ellenzéki pártok jelöltjei most egymás ellen indulnak, de arra is van példa az országban, ahol a fideszes belháborúk miatt több kormánypárti jelölt is lesz a szavazólapon.

A recept világos volt az ellenzéki pártok előtt: a 2019-es önkormányzati választáson hosszú idő után azzal tudtak sikert elérni Orbán Viktor rendszerében, hogy közös jelöltekkel indultak a Fidesz ellen Budapesten és a legtöbb megyei jogú városban. Hónapokig tárgyaltak, hogy a 2024-es önkormányzati választásnak is ebben a felállásban tudjanak nekivágni.

Mostanra kiderült: nem sikerült megugrani ezt az akadályt. Mára jó pár fővárosi kerületben és vidéki városban felbomlott az ellenzéki egység, és egymás ellen indulnak az egykori szövetségesek. Három fővárosi kerületben rendeztek előválasztást, a többi vitás helyen ez még nem jött össze. A következő hetekben eldőlhet, hogy az utolsó pillanatban valaki félrerántja-e a kormányt, vagy nevető harmadikként visszahódítja az öt éve elbukott önkormányzatokat a Fidesz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.