2024. április 24., szerda

AMERIKAI NÉPSZAVA: MESSIÁS ANNAK KELL, AKI NEM AKAR CSINÁLNI SEMMIT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.23.


A „messiás” magyarul megváltót jelent, aki olyan kiválasztott, aki megváltója a népnek. A megváltás helyettesítő áldozat, amikor más valaki váltja ki, szabadítja meg az embereket, amikor más valaki fizeti meg ennek az árát. Nekik pedig nem kell tenni érte semmit.

A keresztény Messiás önmagát áldozza fel a bűnösök helyett (és a bűnösökért), akik nem tudják megváltani magukat. Ezért messiásra van szükségük. Magyarországon az ellenzéki messiásvárás is arra épül, hogy valaki más szabadítsa meg őket.

De őket azért, mert nem akarják megváltani magukat. A messiásvárás ezt fejezi ki: jöjjön valaki, legyen az bárki, aki megszabadítja őket Orbántól. Méghozzá anélkül, hogy nekik bármit is tenniük kellene. A hisztéria azért ilyen nagy, hogy ez utóbbi ki ne derüljön.

Ezért fogékonyak Magyar Péter hamis ígéretére, hogy ő Orbán szabályai közt is megnyeri a választást, mert középen egyesít mindenkit, és nem kell csinálni semmit. Elég elmenni szavazni, a többit a „messiás” intézi.

A messiásvárók eddig sem tettek szinte semmit, csak annyit, amivel nem kockáztatnak, és ezen nem akarnak változtatni. Ezért hiszik el a hazugságot, hogy választáson is legyőzhető Orbán. Miközben ő azért változtatja állandóan a feltételeket, hogy ne lehessen megtenni.

Ez az oka annak, hogy az ellenzéki pártok nem tudják leváltani Orbánt, nem a bénaságuk. Ezt senki nem is tudná. A messiásvárók azonban úgy tekintenek rájuk, mintha csupán saját impotenciájuk és alkalmatlanságuk miatt nem képesek leváltani az ördögöt.

Mivel erre már semmi esélyt nem látnak (a leválthatatlanság tényével pedig nem mernek szembenézni, mert az tőlük is valamiféle kiállást, aktivitást és áldozatot követelne), keresik és várják az új messiást, aki a valóság helyett tovább hazudik nekik.

Annak érdekében, hogy semmit ne kelljen csinálniuk, először kitalálták, hogy a demokrácia és a demokratikus elvek nem elég vonzóak, hogy elég szavazó legyen hozzá. A balliberális oldal ezért nem elég, szükség van hozzá jobboldali fideszes szavazókra is.

Ehhez azonban át kellett lépniük azon a tényen, hogy aki fideszes létére hajlandó Orbán ellen szavazni, az már a demokrácia híve, ezért áll szemben Orbánnal, és nem a fideszes ideológiával kell/lehet megnyerni, mert abból szeretne kilépni. Ha van hova.

Azért, hogy ne kelljen csinálni semmit, képesek semmibe venni ezt a logikai bukfencet, s képesek feladni magukat, az identitásukat, akár jobboldali(bb)á is válni, csak jöjjön valaki, akivel le lehet váltani Orbánt. Ez a motiváció kergeti hamis messiások karjaiba őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.