2024. április 21., vasárnap

„NAGYON-NAGYON FÁJT NEKIK, HOGY ELVESZTETTÉK EZT A KERÜLETET” – A VÁLASZTÁS EGYIK LEGÉLESEBB HARCA FORMÁLÓDIK BUDÁN

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2024.04.21.


A Fidelitas korábbi elnöke, a volt országgyűlési képviselő Böröcz László, és az elmúlt másfél évben testületi többség híján részben ellehetetlenült polgármester, V. Naszályi Márta között zajlik a harc az I. kerületi polgármesterségért. A fideszes többség ott akadályozza V. Naszályit, ahol tudja, több dologgal is vádolják, miközben szerintük a kerületben mindent ellepett a szemét. V. Naszályi viszont büszke az eredményeikre, szerinte a Fidesznek az fáj, hogy elzárták az I. kerületi pénzcsapjaikat. Budaváron indul a Kutyapárt is: Nánásiné Abonyi Gyöngyi épp a két fél acsarkodása helyett kínálna alternatívát.

Bár Budapest I. kerülete méretét tekintve a legkisebbek között van, mégis a legnagyobb politikai vita alakult ki az önkormányzati választásra. A 19 évig jobboldali vezetésű kerületben 2019-ben valamivel több mint száz szavazat döntött az ellenzéki összefogás színeiben induló V. Naszályi Márta javára. A Fidesz vélhetően ezért, illetve a kerület szimbolikus jelentősége miatt koncentrál ekkora energiát ide: itt található a Karmelita, a Sándor-palota és a Budavári Palota is. Az ellenzéki támogatással megválasztott és újrainduló V. Naszályi Mártát a fideszes Böröcz és kampánya hétről hétre újabb vádakkal veszi célba, miközben a polgármester állítja: a Rogán-művek akciójáról van szó.

A helyzet megértéséhez vissza kell ugrani néhány évet: a korábban kifejezetten jobboldalinak számító budapesti I. kerületben 2019-ben – a rendszerváltás óta először – nem jobboldali győzelem született. A párbeszédes V. Naszályi Márta az 1998 óta regnáló fideszes polgármestert, Nagy Gábor Tamást váltotta. Az eredmény viszont messze nem volt elsöprő: Nagy mindössze 121 szavazattal kapott ki, egy harmadik független jelölt pedig 542 szavazatot vitt el. A számokból látszik, hogy várhatóan most sem sok szavazat dönt majd egyik vagy másik jelölt javára. Sok múlhat egy másik változáson is: 2019-hez képest kevesebb lett a választókerületek száma, 10 helyett most csak nyolc.

A 2019-es választás az ellenzék szempontjából kedvezően alakult: V. Naszályiék 10-5 arányban többséget szereztek a kerületben, de az ellenzéki előny fokozatosan elkopott, Budavár csatatérré vált. Először a két jobbikos képviselő kezdett el együtt szavazni a Fidesszel – egyikük Varga Dániel már Böröcz oldalán indul –, de a hab a tortán az volt, amikor egy időközin az egyik ellenzéki helyre a fideszes Fazekas Csillát választották. Ezzel végképp megszűnt V. Naszályi többsége. Az utóbbi másfél évben a testületi ülések emiatt leginkább egymás vádolásával, oda vissza mutogatással teltek.

A Fidesz állítja: a polgármester sok esetben nem hajtotta végre azt amit megszavaztak, miközben a kormánypárti többség nem volt hajlandó a V. Naszályi által előterjesztett dolgokat megszavazni, vagy napirendre venni. A kormánypártok a Sára Botond (épp szabadságon van polgármesteri kampánya miatt) által vezetett kormányhivatal az önkormányzatot elmarasztaló döntéseire mutogatnak. V. Naszályi a kormányhivatal hozzáállása miatt bírósághoz is fordult: állítása szerint hiába keresik meg Sáráékat bizonyos ügyekben, reakciót szinte semmire nem kapnak, miközben más kérdésekben törvénysértő döntéseket hoznak.

V. Naszályi Márta 2010 óta önkormányzati képviselő a kerületben, kezdetekben az LMP, majd a Párbeszéd színeiben politizált. Képviselői helyét 2019-ben a teljes ellenzék támogatásával cserélte polgármesterire, azt pedig már tavaly bejelentette, hogy mindenképp újraindul. Idén tavaszra össze is állt a kerületi választási szövetség, amiben az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd vesz részt, az LMP és a Jobbik ezúttal kimaradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.