2024. április 19., péntek

NEM FENYEGETÉST, HANEM LEHETŐSÉGET JELENTHET AZ EU MIGRÁCIÓS PAKTUMA

MESSZIRŐL JÖTT EMBER / PODCAST
Szerző: VOVESZT TIBOR / SZABAD EURÓPA
20324.04.18.


A kormányoldali kritikákkal szemben sem kötelező nem lesz befogadni a menekülteket, sem fejpénzt nem kell fizetni ennek elmulasztásáért az EU új migrációs paktuma értelmében. Van harmadik opció is, amiből még profitálhat is a szolidaritást így vállaló tagállam — derül ki podcastunkból.


Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) A szolidaritás elve alapján minden tagállamnak ki kell vennie a részét a Európai Unióba érkező menekültek kezelésében ellátásában.

(2) Az Európai Parlament által elfogadott törvénycsomag három lehetőséget kínál erre: a menekültek átvételével, az átvétel megtagadása miatti költségek arányos megfizetésével, vagy olyan szolgáltatások, hozzájárulások felajánlásával, amelyek enyhítik a befogadó országok terheit. Tehát van olyan opció, amely sem kötelező befogadással, sem fejpénz fizetésével nem járna.

(3) Az EU azt célozza meg, hogy a paktum élesítésével 30 ezer menekült ellátására legyen kapacitása. A feladatokat (befogadandó menekültek száma, a költségtérítés nagysága, vagy a felajánlandó egyéb hozzájárulások mértéke) a tagállamok kapacitása és kitettsége arányában határozza meg.

(4) A menekültpolitika átalakítására elkülönítettek 2 milliárd eurót az aktuális hétéves költségvetési ciklus felülvizsgálatakor, így új forrásokat is tudnak nyitni az együttműködő tagállamok előtt a paktummal összefüggésben jelentkező kiadásaik, fejlesztéseik fedezésére.

(5) Az elfogadott törvénycsomag különböző elemei más-más időpontban lépnek életbe, a teljes rendszer 2026-ra alakul ki.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.