2024. április 25., csütörtök

ÖT HÓNAPPAL A STRASBOURGI MEGHALLGATÁS UTÁN ÍGY ÁLLNAK KARSAI DÁNIEL JOGI ELJÁRÁSAI

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2024.04.25.


Egy-két hónapon belül megszülethet a döntés Strasbourgban, ahová azért fordult az alkotmányjogász, hogy lehetővé váljon Magyarországon is az ALS-ben és hasonló betegségben szenvedőknek az eutanázia. A Kúria közben elutasította Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését.


Lassan öt hónap telt el azóta, hogy 2023. november 28-án Strasbourgban Karsai Dánielt is meghallgatta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Ha megállapítja a diszkriminációt, olyan jogszabály-módosítást ír elő, hogy az ALS-betegek számára is biztosítani kell Magyarországon az életvégi döntést, mert amely most létezik – az ellátás visszautasítása –, az számukra nem megfelelő és elegendő – mondta a tárgyalást követően a Szabad Európának Karsai Dániel ügyvédje, Stánicz Péter.

Nincs olyan határidő, amely kötné az EJEB-et, tehát elvileg bármenyi ideig eltarthat, amíg döntést hoz. Mivel azonban sürgősséggel vették napirendre az ügyet, bízunk benne, hogy hamar megszületik az ítélet – mondta László Róbert választási szakértő, az alkotmányjogász barátja. Ami biztos, hogy három héttel az ítélet kihirdetése előtt e-mailben értesíteni fogják a Karsai Dániel Ügyvédi Irodát a pontos dátumról – tette hozzá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karsai Dániel és testvére, Péter tavaly december 11-én nyújtotta be népszavazási kérdéseit. A népszavazással az lenne a céljuk, hogy azok „a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg”.

A népszavazási kérdéseket február 1-jén a Nemzeti Választási Bizottság elutasította, a felülvizsgálati kérelmet 15 nappal később nyújtották be a Kúriához. Kérelmük elbírálására kilencven nap áll rendelkezésre, de az egyik kérdésben a Kúria már meghozta elutasító határozatát. A másikban május 16-ig kell döntenie, akkor jár le a kilencvennapos határidő...


Lásd még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.