2024. április 26., péntek

SZÁMOK ZŰRZAVARÁBAN A FIDESZ ÉS AZ ELLENZÉK, UTOLJÁRA 2012-BEN LEHETETT HASONLÓT TAPASZTALNI

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.04.26.


Nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy szinte percről perce változik a helyzet – magyarázta Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet vezetője, miért mutatnak szembetűnő különbségeket a közvélemény-kutatások eredményei.


A pártok támogatottságát vizsgálva több tekintetben is drasztikusan eltérő eredményt hozott ki a ZRI Závecz Research Intézet és az Iránytű Intézet kutatása. A Závecz-féle felmérés szerint az EP-választáson a Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében csupán 33 százalékot, míg a DK-MSZP-Párbeszéd közös listája 26, Magyar Péter pártja 14 százalékot kapna. Az Iránytű Intézet adatai alapján viszont a pártot választani tudó biztos szavazóknál a Fidesz toronymagasan vezet, 50 százalékon áll. Az Iránytűnél a második helyre Magyar Péter TISZA Pártja került 26 százalékkal, a hármas baloldali szövetség listája ettől jócskán lemaradva, 10 százalékkal a harmadik.

Látható: a két vizsgálat teljesen más képet mutat a Fidesz támogatottságáról, ahogyan arról is, hogy az ellenzéki oldalon melyik formáció tűnik a legerősebb kihívónak.

Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet vezetője cáfolta azt a lapunkhoz eljutott információt, hogy felmérésüket Magyar Péter köreiből finanszírozták. „Önerőből, egy rövid kérdőíven készítettük a kutatást” – számolt be.

A szembetűnő eltérések egyik magyarázata az lehet, hogy nagyon dinamikusan, szinte percről percre változik a helyzet – állapította meg Ember Zoltán Levente. Ehhez nem szoktunk hozzá. A pártválasztók esetében olyan drámai átalakulás, amilyen az elmúlt hetekben zajlik, utoljára 2012-ben történt, amikor a Bajnai Gordon-féle Együtt berobbant, és egyből 10-15 százalék közé mért párttá vált.

Az időtényező tehát fontos szempont – hangsúlyozta. Az Iránytű Intézet felmérése a napokban készült, Záveczéké pedig még április első felében: amikor annak adatfelvétele elkezdődött, még azt sem lehetett tudni, hogy mi lesz a neve Magyar Péter pártjának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.