2024. április 26., péntek

KIRÚGTÁK A FŐÉPÍTÉSZT, AKI SZEMBEMENT A BERUHÁZÁSSAL – A NER TITKOS BUDAPESTI ÓRIÁSFEJLESZTÉSE, MÁSODIK RÉSZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2024.04.26.


Zugló mindvégig rosszul járt a két évtizeden át húzódó történetben, amelynek a végén egy tágas zöld sportterületből lélektelen irodapark lett. A kerület és a fejlesztő közötti megállapodás végül kútba esett, így hosszadalmas pereskedésre kell számítani. És bíróság előtt zajlik a munkaügyi konfliktus is a volt főépítész, Dienes János és a Horváth Csaba vezette önkormányzat között. A szakember állítja: azért rúgták ki, mert negatív szakvéleményeket adott a beruházóval kötendő megállapodásról, amely az önkormányzatra nézve káros lett volna, a polgármester azonban mégis szorgalmazta.


Az utólagos állami kivásárlás itt alkalmazott módszere egyelőre még egyedülálló, de úgy tudjuk, lehet néhány hasonló eset. Több helyről hallottuk, hogy az Ajtósi Dürer soron épülő Dürer Parkot részben vagy egészben megvásárolná az állam. Zuglóhoz hasonlóan ott is brutális méretű irodatömböket húztak fel egy sokkal szellősebb, alacsonyabb beépítésű városrészben. A közérdeket semmibe vevő kiemelt projekt tönkretette az egykori Sacré-Coeur-zárda védett épületét, távozásra kényszerítette a fiatalok kedvelt szórakozóhelyét, a Dürer Kertet és örökre elépítette a Városliget bővítésének utolsó lehetőségét. (Erről részletesen itt írtunk.) Információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó cégek mehetnek az Ajtósi Dürer sorra, ha az állam azt a fejlesztést is megváltja.

Óriási kavarodás van a MÁV-ban, miután az Építési és Közlekedési Minisztérium váratlanul úgy döntött, nem hosszabbítja meg az eddigi székház bérleti szerződését, és a cég 700 dolgozóját három helyszínre szórják szét. Ez a megoldás azonban tudomásunk szerint csak néhány évre szól, hosszabb távon az állami vasúttársaság egy másik NER-közeli óriásberuházás, a BudaPart egyik irodatömbjében találna végleges otthonra, ez azonban még nem épült fel.

Cikkünk első részében megjegyeztük: azt még mindig nem lehet tudni, hogy „Zugló Városközpont” hét irodatömbjét milyen állami szervekkel töltenék meg, mert a NAV ehhez biztosan kevés. Az írás megjelenése után olyan információt kaptunk, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetője arra készül, 2026-ban el kell hagyniuk a patinás belvárosi Vármegyeházát, és a XIV. kerületbe kell költözniük. Ebben az esetben a reformkor egyik legfontosabb történelmi helyszíne és Pest egyik legértékesebb műemléke üresedne meg azért, mert az új Bosnyák téri irodaparkot fel kell tölteni hivatalokkal.

Meglátjuk, mi valósul meg az egyelőre hivatalosan nem megerősített tervekből. A továbbiakban inkább arról lesz szó, ami biztos, vagyis a múltról. Megnézzük, hogyan állt elő a Bosnyák tér mögött a jelenlegi helyzet, megmarad-e a piac, és hogy vajon miért rúgta ki az ellenzéki kerületvezetés a beruházással rendre szembeszegülő főépítészt...


Cikkünk első részében bemutattuk, hogyan mentette ki a magyar állam egy 244 milliárd forintos irodavásárlással Balázs Attila cégének elhibázott zuglói óriásberuházását. Ezzel új kormányzati negyed jön létre a Bosnyák tér háta mögött, amely metró- és villamosépítés nélkül óriási terhet ró majd a környezetére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.