2024. április 15., hétfő

UGYANAZ A DAL MINDEN FREKVENCIÁN – LASSAN, DE BIZTOSAN VETTE ÁT A HATALMAT A NER A MAGYARORSZÁGI RÁDIÓZÁS VILÁGÁBAN

NÉPSZAVA
Szerző: KRÁLIK EMESE
2024.04.15.


A helyi rádiók frekvenciáin néhány jelentősebb, kormánypárti csatorna hangja szól a hallgatókhoz. Hódmezővásárhelyen hat éve hasonló játszódott le kicsiben. Ahol a szükség, ott a segítség: amikor eladó lett a rádió, jó, hogy volt pár barát, aki megvette.


Rákay Philip eladta a hódmezővásárhelyi rádióban meglévő tulajdonrészét. A hír körbejárta a hazai sajtót, a dél-alföldi várostól távolabb élők talán kétkedve latolgatták: egyáltalán miért és hogyan kerül egy vidéki médium egy fővárosi, Fidesz-közeli médiaszereplő üzleti érdekeltségébe?

A történet hat évvel ezelőtt kezdődött, és kicsiben ugyanaz játszódott le, mint az országos csatornákkal: a Fidesznek kellett egy rádió – bár ahogy később látni fogjuk, nehéz dolguk addig sem volt Vásárhelyen –, hát szereztek maguknak.

Visszautasíthatatlanul

A hódmezővásárhelyi Rádió7 bő hat évvel ezelőtt is magánkézben volt. Havi 540 ezer forintról szóló szerződést kötött az önkormányzattal, ennek köszönhetően például meghatározott időközönként az városházán összeállított híreket olvastak be, illetve hetente egyszer, egy-egy óra erejéig élő műsorban beszélhetett a városházi aktualitásokról a hivatal valamelyik vezető tisztségviselője, helyi politikus vagy maga a polgármester. Túlzottan izzasztó kérdésekre nem kellett készülni az interjúk előtt, a rádiót is tulajdonló cég határozottan lojális volt a fideszes többségű közgyűléshez. A soron következő traktust 2018 februárjának elején írták alá. Mivel azonban a polgármester 2017 végén elhunyt, ugyancsak februárban, de a hónapnak a végén tartottak a városban időközi polgármester-választást, amelyet az ellenzéki összefogás jelöltje, Márki-Zay Péter nyert meg, és ült be – ahogy helyben mondják – a torony alá, hogy megpróbálja irányítani a nem a fideszes alternatív számítási metódus, hanem a matematikailag is kétharmados kormánypárti többségű vásárhelyi közgyűlést. A még élő rádiós szerződés értelmében Márki-Zay csütörtökönként a Napraforgó című magazinműsorban fejthette ki a nézeteit.

A hónapok során a helyhatóság előbb egy kisebb médiaszerződést mondott fel a csatornával, majd ősszel fideszes többségi szavazat eredményeként a heti egy óra műsoridőt is. Mindez komoly anyagi kiesést jelentett a kft. életében.

A médiacég tulajdonosa heteken belül eladta az érdekeltségeit: a rádiót és egy internetes felületet. Az egyik vevő Rákay Philip, a másik kettő Lázár János építési miniszter két barátja: jelenlegi helyettese, Csepreghy Nándor és egykori iskolatársa, Bada János ügyvéd. Már 2017 körül hallotta, hogy eladó lesz a rádió, mondta Rákay a napokban a Telexnek adott kétórás interjúban. A vásárhelyi barátai kérték, hogy vásárolják meg, nehogy a csatorna a Márki-Zay-közeli körhöz kerüljön, indokolta az akkori döntését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.