2024. április 5., péntek

„VAN ITT VALAKI, AKI KÉPES FELKAVARNI AZ ÁLLÓVIZET” – TÍZEZREK KÉSZÜLNEK, ANGLIÁTÓL AUSZTRIÁIG JÖNNI FOGNAK EMBEREK MAGYAR PÉTER SZOMBATI TÜNTETÉSÉRE

NÉPSZAVA
Szerzők: CZENE GÁBOR, KRAUSZ VIKTÓRIA
2024.04.05.


A támadások azt igazolhatják támogatói számára, hogy Magyar Péter valóban veszélyes a Fideszre nézve – magyarázta Mikecz Dániel politológus, hogy ezúttal miért látszik kevésbé hatásosnak az Orbán-kormány máskor pusztító propagandája.


Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért – ezzel a címmel hirdetett tüntetést április 6-ára, szombatra Magyar Péter. A „nemzeti menet” a program szerint a Deák tér környékéről délután 2 órakor indul majd a Kossuth térre, hogy követelje: „a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek”.

Magyar Péter március 15-én tartott demonstrációjának Facebook-oldalára előzetesen 13 ezren jelentkeztek be (résztvevőként vagy érdeklődőként), a valóságban aztán ennél is jóval többen gyűltek össze az Andrássy úton. Mostanában már 32 ezer felett jár a szombati tüntetésre bejelentkezők száma, ami csaknem két és félszerese a korábbinak.

Már a március 15-i rendezvényét is zászlóbontásként jelentette be Magyar Péter, noha arról továbbra sem lehet tudni, hogy milyen párttal egyezett meg az európai parlamenti választáson való indulásról – emlékeztetett kérdésünkre Mikecz Dániel politológus. Politikai jelentősége szerinte annak lenne, ha a lehetséges támogatók és a közvélemény a szombati demonstráción többet tudhatnának meg ennek részleteiről. Mivel Magyarnak szüksége van az aktivisták munkájára az EP-kampányában, így a rendezvény egyben a toborzásra is lehetőséget adhat.

Az utóbbi hetekben – folytatta Mikecz Dániel – a kormány politikai gépezete azon dolgozik, hogy hiteltelenítse Magyar Pétert. (A volt feleség, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter hosszan nyilatkozott párkapcsolati konfliktusairól, a vele szemben alkalmazott lelki és egyéb erőszakról a Frizbi című műsorban. Magyar Péter, aki politikai lejárató kampányról beszélt, tagadta a vádakat.) A szombati tüntetés megmutatja, hogy demobilizálta-e Magyar Péter támogatóit a házasságáról kikerült részletek, a bántalmazásról elmondottak. Ismert azonban az a jelenség – tette hozzá a politológus –, hogy egy politikai eseményről, jelesül a március 15-eiről lemaradók egy másik alkalommal kívánhatják pótolni részvételüket, ami így erősítheti a részvételt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.