2024. április 23., kedd

ZÁVECZ: MAGYAR PÉTER A BIZONYTALANOKTÓL, A KUTYAPÁRTTÓL ÉS A MOMENTUMTÓL GYŰJTI SZAVAZÓIT

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2024.04.23.


Magyar Péter és a Tisza Párt Európai Parlamenti listája már bőven a harmadik helyre kúszott fel az rangsorban április első felére, derült ki a Závecz Research április 4–11. között végzett telefonos kutatásából. Magyar Péter EP-listája az összes választókorú között 11%-on áll, a biztos szavazók körében pedig 14%-on. Ezzel egyértelműen megszerezték a harmadik helyet a még mindig stabilan vezető Fidesz (Deutsch Tamás a listavezető) és a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd-koalícó mögött (Dobrev Klára a listavezető) – a kormánypárt a választókorúak között 25, a biztos szavazóknál 33 százalékon áll, a DK-nál ez a két mutató 18, illetve 26 százalék. A választók között a Mi Hazánk EP-listája 6%-on áll, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 5-5 százalékon, ugyanez a biztos szavazók között 8,7 és 5 százalék.

Érdekesebb viszont a Závecz-kutatás azon része, amely azt vizsgálta, mely táborokból gyűjti Magyar Péter az EP-szavazóit, ugyanis sokkal inkább az ellenzéktől szerez támogatókat, mintsem a Fidesztől. Ha az aktuális pártpreferenciákat vesszük alapul, amelyben nincsen Magyar Péter pártja felsorolva, akkor indulása esetén a Momentum-szavazók 37%-a szavazna át Magyarra, a Kutyapárttól 22% pártolna el, a többi párttól pedig 4-6% menne át Magyarhoz. A pártnélküliek tizede ment át Magyar Péter mellé.

„Ha Magyar Péter jelenlegi, a népesség 11%-át kitevő táborának összetételét nézzük, akkor annak harmada feltehetően eredeti Magyar Péter hívő, hiszen abból a sorból, ahol ő nem szerepelt, az egyéb pártot választották, és valószínűsíthetjük, hogy zömmel rá gondoltak. Támogatóinak nagyjából harmadát teszik ki a pártnélküliek, közel kéttizedét a Momentumosok, bő egytizedét a Kutyapárt hívei” – áll a Závecz-kutatásban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.