2024. május 30., csütörtök

18 ÉVE NEM VOLT ÉRDEMI VÁLASZTÁSI VITA, MOST MÉGIS BELEMENT A KÖZMÉDIA ÉS A FIDESZ. MIÉRT?

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2024.05.30.


2006. április 5-én, négy nappal a parlamenti választások előtt a köztelevízión vitázott Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és legfontosabb kihívója, Orbán Viktor. Ha az elhangzottak igazságtartalmától eltekintünk, a majdnem másfél órás beszélgetésen egyértelműen Gyurcsány szerepelt jobban, aki végig kihívójához beszélt, a vita több pontján már-már megalázó módon döngölte földbe Orbánt. A Fidesz vezetője vele szemben bizonytalannak tűnt, sokszor nem is Gyurcsányhoz, hanem a kamerához beszélt, aminek általános ígéreteket pufogtatott.

Az eseményt Orbán kritikusai azóta úgy emlegetik, mint azt az alkalmat, amikor nagy nyilvánosság előtt derült ki, mire képes vitahelyzetben Orbán. A fideszes megközelítés szerint viszont Gyurcsány a vitán összevissza hazudozott, és egyszerűen azzal tűnt magabiztosnak, hogy mindenre rávágott egy magabiztos jó választ, akkor is, ha az nem volt igaz. Ez utóbbit erősíti, hogy a 2006-os választás megnyerése után a Gyurcsány-kormány azonnal megszorításokba kezdett, majd Gyurcsány be is vallotta, hogy a kampány alatt hazudtak reggel, éjjel meg este.

Bárhogy is volt, a 2006-os Orbán–Gyurcsány-vitánál valami eltört, és megszűnt Magyarországon az a hagyomány, hogy a választások előtt a nagyobb pártok miniszterelnök-jelöltjei leülnek egymással vitatkozni. Sőt, azóta nemcsak Orbán, de a Fidesz jelöltjei is kerülik a nyilvános vitákat. Hogy a 2006-os Gyurcsánytól idézzünk: félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől.

A köztévén azóta sem rendeztek választási vitát, a civil és ellenzéki kezdeményezéseket pedig a fideszes jelöltek vagy figyelmen kívül hagyják, vagy különböző indokokra hivatkozva utasítják vissza. Olyan alkalmak persze vannak, amikor egy-egy fideszes politikus leül ellenzékivel vitatkozni, de jellemzően nem a párt vezetője vagy legfontosabb jelöltje, és soha nem a választási kampányban. (Ilyen vitákra leggyakrabban a Fidesz-közeli Tranzit Fesztiválon kerül sor).

Ennek megfelelően se a 2009-es, se a 2014-es európai parlamenti választásokat nem előzte meg listavezetői vita, 2019-ben pedig az ellenzéki pártok listavezetői csak egymással vitatták meg az elképzeléseiket – fideszes résztvevő nélkül.

Most azonban valami megváltozott. Május elején a szokásos ellenzéki szereplők mellett Magyar Péter is elkezdte követelni a közmédiától, hogy tartsanak a választások előtt élő vitát. Magyar azzal fenyegetőzött, hogy ha nem szerveznek ilyet, tüntetni fognak a közmédia Kunigunda utcai székházánál, és addig nem mennek haza, amíg be nem olvassák a követeléseiket.

A közmédia először szokásához híven elutasította a kezdeményezést, és azt írták: nem engednek „fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak”. Néhány nappal később aztán visszakoztak, és kiderült, hogy május 30-ára élőben közvetített listavezetői vitát szerveznek a Várkert Bazárba. Ez utóbbira a jelek szerint Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője is el fog menni.

De miért fontos egyáltalán, hogy legyen ilyen vita? Miért nem akart ilyet a Fidesz mostanáig, és miért mentek bele most hirtelen mégis?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.