2024. május 19., vasárnap

A JOGURALOMTÓL AZ URALOM JOGÁIG. A JOGÁLLAM FELSZÁMOLÁSA MAGYARORSZÁGON 2010-2024

CEU - DEMOKRÁCIA INTÉZETE
Szerzők: GADÓ GÁBOR, KEREKES ZSUZSA, MAGYAR BÁLINT (Szerk.)
2024.05.15.


Megjelent a CEU Demokrácia Intézetének gondozásában A joguralomtól az uralom jogáig. A jogállam felszámolása Magyarországon 2010-2024 című kötet Gadó Gábor, Kerekes Zsuzsa és Magyar Bálint szerkesztésében mintegy 20 szakértő közreműködésével.

Részlet a kötet előszavából:

„2010 óta Magyarország autokrácia. Bár formailag a magyarországi rendszer a Max Weber-i legális-racionális legitimitás bázisán maradt, tartalmában a törvények primátusát felváltotta a politikai érdek primátusa a joguralommal szemben. A törvények általi kormányzást felváltotta a rendeleti kormányzás. Magyarország egyúttal az autokráciának egy olyan sajátos formáját valósította meg, melyben az államgépezet egyfajta központilag vezérelt bűnszervezetként működik.

Ebben az összeállításban a szerkesztők (Gadó Gábor, Kerekes Zsuzsa és Magyar Bálint) és a mintegy 20 szerző arra vállalkoztak, hogy erről a folyamatról, illetve ennek a jogi és formális struktúrákra gyakorolt romboló hatásáról adjanak számot. Munkájukban egyszerre törekedtek a közérthetőségre, tömörségre, és arra, hogy átfogó képet adjanak a liberális demokrácia alkotmányos berendezkedésének felszámolásáról.”

A KÖNYV INNEN LETÖLTHETŐ (PDF - 1,5 Mb)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.