2024. május 1., szerda

AMERIKAI NÉPSZAVA: A FIDESZ TÁMOGATOTTSÁGA NEM CSÖKKENT MÁRCIUS ÓTA, MAGYAR MIATT KEVESEBB AZ ELLENZÉKI SZAVAZÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.30.


Magyar Péter színrelépése miatt a Fidesz támogatottságát érdemes figyelni, mert azon túl, hogy az örök „bizonytalanok” közül megmozdítson valakit, a „messiástól” azt várják, hogy mint jobboldali hiteles fideszes, akinek a fideszes világnézete egy cseppet sem változott, Fidesz-szavazókat szerezzen Orbánnal szemben. A Medián szerint ennek mértéke nulla.

A Magyar-jelenség és a messianizmus szempontjából a Medián felmérésének legfontosabb eredménye, hogy a Medián legutóbbi (március 13-i) kutatása is 46 százalékot mutatott ki a Fidesznek, a legfrissebb eredmény szerint pedig a Fidesz támogatottsága nem változott, most is 46 százalékon áll. Április végéig Magyar Péter nem hozott fideszes szavazót.

Annak csupán az ellenzéki pártok szempontjából van jelentősége, hogy az ő vödreikből halászó Magyar hány százalékot visz tőlük, mert ez csak az ellenzéken belüli átrendeződést jelent, együttesen nem jelent több szavazót semmivel. Magyar messiási teljesítménye azon lenne mérhető, hogy hány fideszest és hány bizonytalant hoz az ellenzéki „közösbe”.

Csakhogy Magyar nem a közösbe hozza a szavazóit. A többi ellenzéki párttal semmiféle szövetségre nem hajlandó, ezért nem adódnak össze az általa megszerzett szavazatok a többi ellenzéki párt szavazataival. Ezért akiket elvisz a többi ellenzéki párttól, azok csak a közös ellenzéki szavazók számát csökkentik. Magyar két részre osztja őket, pedig a Medián eredményei szerint az összes ellenzéki szavazat és a Fidesz azonos szinten állna.

Ezt azonban mostantól nem lehet így mérni, mert akik a többi ellenzéki pártból Magyar pártjába mennek, azok csak megfelezik az ellenzéki szavazatokat. Miközben az összes ellenzéki szavazat nem is változik, ha Magyar nem hoz fideszest és bizonytalant. Márpedig a Medián legfrissebb eredménye szerint csak az ellenzéktől vitt el szavazókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.