2024. május 7., kedd

AZ INKASSZÓK VESZÉLYE: TOVÁBB HOSSZABBODHATNAK A VÁRÓLISTÁK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.05.07.


„Könnyen lehet, hogy tovább fog csökkeni az egészségügyi beavatkozások száma, miközben nőnek a várólisták a kórházak ellen elrendelt inkasszók nyomán” – vélekedett Kökény Mihály. A korábbi egészségügyi miniszter cinikusnak és értékválasztást tükrözőnek tartja a kormány hozzáállását az egészségügyhöz. Mindezt annak kapcsán mondta, hogy az adóhatóság két budapesti kórházat is végrehajtási eljárás alá vont. „Kényszerűségből volt ugyan már olyan beszállító, amely inkasszót alkalmazott a felhalmozott adósságai miatt egy-egy egészségügyi intézménnyel szemben, de ha ugyanezt egy állami hatóság, a NAV teszi, az még inkább ellehetetleníti a gyógyítást” – mondta.


A Népszava szúrta ki, hogy két budapesti kórház – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézet, valamint a Károlyi Sándor Kórház – is rajta van a NAV végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján. Nem ez a két kórház lenne az első, amely ellen az adóhatóság végül inkasszót vet ki: a lap ugyanis azt is megtudta, hogy így szedték be a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását. Ez némi problémát okozott az adott időszakban a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében. A Népszava megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFÖ), amely azonban kitérő választ adott a konkrét kérdésekre, s mindössze annyit írt: „Értesüléseivel ellentétben, hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

Az adósságállomány alakulásáról a Hírklikk korábban többször is beszámolt (például itt, itt és itt): a kórházak március végén 110 milliárd forinttal tartoztak, mégpedig úgy, hogy havonta 20-30 milliárddal nő(tt) az összeg. Már februárban a négy egyetemmel együtt is csaknem 110 milliárdra rúgott az intézményrendszer adóssága, ami akkor történelmi rekord volt. A kormány decemberben egyszer már 90 milliárdot szánt a rendezésre (az elosztás mikéntjéről nem szólt a fáma), s így 60 milliárdra mérsékelte az adósságállományt, ami azonban egyre rövidebb idő alatt termelődik újra és újra. Most pedig már azt látjuk, hogy elindult az állami inkasszózás (is). Kérdés, mi lesz ennek a hatása ⁠ a gyógyító munkára, annak feltételeire? Kökény Mihályt kérdeztük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.