2024. május 13., hétfő

DOBREV KLÁRA: HATALMAS LEHETŐSÉG ELŐTT ÁLL AZ ELLENZÉK

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.05.13.


Nem a Tisza Párt, hanem a DK-MSZP-Párbeszéd az ellenzék vezető ereje, és a júniusi választások után is az marad majd – állítja Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa, a közös baloldali EP-lista vezetője. Szerinte Gyurcsánnyal nyernek, gyurcsányozással veszítenek. Interjú.


A Városligetben május 1-én kitérő választ adott, most teszek egy újabb kísérletet: melyik közvélemény-kutatási adatot fogadja el hitelesnek?

Június 9-én a választók döntését fogadom el hitelesnek.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke április elején közölte, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szövetsége 23-25 százalékra számíthat a biztos szavazók körében. Reálisnak tartja, hogy sikerül ezt az eredményt hozniuk az EP-választáson?

Reálisnak tartom, és azt látom, hogy a baloldali-zöld, szociáldemokrata politikának ennél is nagyobb támogatottsága van. Ha megkérdezzük az embereket, elégedettek-e a fizetésükkel, akkor azt fogják mondani, hogy nem. Elégedettek-e a nyugdíjukkal, az egészségüggyel, az oktatással? Nem. Mindazt, ami a mindennapi életet befolyásolja, alapvetően egy szociáldemokrata politika tudja megváltoztatni. Orbán Viktor brutális rendszert épített ki, amiből a túlnyomó többségnek elege van. Ugyanakkor a Fidesz által kialakított választójogi törvény csapdát állított az ellenzéknek. Hosszú éveken keresztül küzdött az ellenzék azzal, hogyan tud szembeszállni Orbán rendszerével. 2019 októberében, az önkormányzati választáson sikerült megvalósítani, hogy egy az egy ellen lépjen fel az ellenzék. És nagy győzelmeket arattunk.

Gondolom, a 2022-es parlamenti választásról most nem akar beszélni.

Dehogynem, hiszen az lett volna a következő lépés. Budapestet, számos várost és kerületet visszahódítottuk 2019-ben. Több mint 3 millió embert szabadítottunk fel a Fidesz uralma alól. Megvolt a „centrális erőtér” elleni eszköz. Ha azzal a lendülettel, azzal az egységes politikával mentünk volna tovább, akkor 2022 nem vereséggel végződött volna. Azonban – mint most is – a választások előtt megjelent valaki, aki azt mondta, hogy „az ellenzéket kell leváltani, nem Orbán rendszere a fő ellenfél”. A vége az lett, hogy belefutottunk a Fidesz legnagyobb győzelmébe. Ha nem vagyunk észnél, és engedünk azoknak a szirénhangoknak, amelyek ismét az ellenzéket akarják földarabolni, akkor Orbán Viktor csak kér egy kávét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.