2024. május 31., péntek

EGY TITKOS OROSZ KÖR BEHÁLÓZTA A SZOMSZÉDUNKAT, DE RÁNK IS HATÁSSAL LEHET

TELEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2024.05.31.


Filmbe illő módon épült ki Ausztriában egy olyan orosz hálózat, amely zsebre tudta tenni az osztrák titkosszolgálatot is. A politikai thriller szálai az orosz–ukrán háború kérdésében a Fidesszel szinkronban mozgó Osztrák Szabadságpártig (FPÖ) vezetnek. Noha a főkolompos lelepleződött és olajra lépett, nem biztos, hogy a hálózatát maradéktalanul sikerült felszámolni. Ha pedig Moszkvának szerencséje van, és az Orbán Viktorral oroszügyben egy követ fújó FPÖ-s Herbert Kickl lesz az új kancellár, akkor az osztrák–magyar–szerb tengelyen még jobban megerősödhet az orosz befolyás.


A gyönyörű orosz modell, aki az ujjai köré csavarta az osztrák férfit, a Vörös ajkak 2 – Vérszomj című horrorszexfilmben egy olyan orosz titkosügynököt alakított, aki idegméreggel öli meg áldozatait. A nőt Natalja Zlobinának hívják és azon „színésznők” egyike, aki elmondhatja magáról, hogy nem csak filmben alakított titkosügynököt, a kémek világa a valóságban sem áll távol tőle.

A nő személyes adatait az oroszok gondosan védik, így amikor egy hivatalos adatbázisban az utána kutakodók rákerestek az útlevele adataira, a tisztviselők egy teljesen más nő adatait adták meg. Valaki pedig törölte Zlobina utazási adatait is egy rendőrségi rendszerből. Az ilyen biztonsági intézkedéseket az orosz titkosszolgálatok gyakran alkalmazzák ügynökeik védelmére. Ami persze nem is csoda, hiszen Zlobina ma Európa egyik legkeresettebb emberének, az osztrák Jan Marsaleknek a szeretője.

Marsalek a központi figurája annak az orosz hálózatnak, amely az évek alatt olyan komoly befolyást szerzett Ausztriában, hogy még az osztrák titkosszolgálatot is bekebelezte. A filmbe illő történet mozaikdarabkáit az európai elhárító szervek mellett oknyomozó újságírók rakták össze, a sztoriról hosszú írást közölt a német Spiegel és az európai Politico is. De a történet több, mint egy izgalmas politikai thriller.

Ha pedig nem csak magát a kémsztorit nézzük, akkor láthatóvá válik, hogy az, ami Ausztriában történt és történik, egy olyan geopolitikai törekvés része, amivel a Kreml a befolyása alá akarja gyűrni a szerb-osztrák-magyar tengelyt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.