2024. május 19., vasárnap

HORVÁTH CSABA MINDVÉGIG A BERUHÁZÓ ÉRDEKEIT SZOLGÁLTA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: DIENES JÁNOS
2024.05.16.


Horváth Csaba polgármester a Bayer-ügyben évek óta félrevezeti a közvéleményt – állítja Zugló volt főépítésze szakmai közleményében. Dienes János a zuglói óriásprojektről írt kétrészes cikkünk nyomán küldte el nekünk írását, amelyben azt mondja, köztisztviselőként korlátozott eszközökkel, a nyilvánosságtól és a beruházóval való érdemi tárgyalásoktól eltiltva kellett éveken át végignéznie, hogy a polgármester egy törvénytelen szerződéstervezetet akart folyamatosan áterőltetni a testületen.

A zuglói polgármester és a jegyző személyemet érintő nyilatkozatokat tett a 24.hu, a Válasz Online és a Telex cikkeihez, és egy hosszabb nyilatkozatot Horváth Csaba a Facebook oldalán is közölt 2024. május 8-án. Azért szólalok most meg, hogy ezt a szövevényes ügyet jobban megérthesse a kívülálló.

2020 elején neveztek ki a XIV. kerület főépítészének, de Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) felkérésére már korábban is adtam szakmai tanácsokat a 2019-es építési szabályzathoz. Közvetlenül a kinevezésem előtt a kerületi jegyzővel, Tiba Zsolttal volt egy beszélgetés, ahol bemutatkoztam és ismertettem írásban is átadott programomat. A Bayer-beruházás problémáját megörököltem, az ügy végigkísérte, és meghatározta három és fél éves főépítészi munkámat a kerületben.

Röviden az előzményekről: 2018. július 6-i ülésén a zuglói képviselő-testület fideszes és MSZP-s tagjai (köztük Tóth Csaba, az MSZP kerületi szervezetének elnöke, akkor országgyűlési képviselő, a zuglói közélet meghatározó szereplője) elfogadták azt a megállapodást, amely a beruházó kötbérét elengedte, ajándékként 15% lakáscélú építkezést megengedett (ez átszámolva nagyjából 400 lakást jelent), és a kormányközeli Bayer Construct céget az addigi tulajdonos lengyel Echo-Mundo helyére beengedte. Ezt a rendkívül aggályos megállapodást Karácsony Gergely akkori polgármester beterjesztette, érvelt mellette és aláírta, amivel a Zuglóra hátrányos beruházásnak utat nyitott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.