2024. május 13., hétfő

KARSAI DÁNIEL ÁLMÁBAN MINDIG EGÉSZSÉGES

TELEX
Szerző: SIMOR DÁNIEL
2024.05.13.


Hiába nincs kilátás a törvények megváltozására, óriási sikernek tartja az eutanázia legalizálásáért folytatott küzdelme eddigi eredményeit Karsai Dániel. Szerinte a fellépése közüggyé tette a kérdést, ami miatt a társadalom széles rétegei kezdtek el foglalkozni a témával. Interjú a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogásszal, akinek a szavait már alig lehet érteni.


Már az interjú szervezésekor világossá vált, hogy Karsai Dániel határán van a kommunikációs képességei elvesztésének. Ezért a nyilvános szerepléseit kezelő segítője azt kérte, hogy kizárólag eldöntendő, tehát igennel vagy nemmel megválaszolható kérdésekkel készüljünk. Az interjú előtti napokban azon gondolkodtam, egyáltalán van-e értelme így egy interjúnak. Végül a szerkesztőségben arra jutottunk, hogy a megfelelő kérdések segítségével remélhetőleg így is át tud majd adni valamennyit a gondolataiból. Ráadásul elképzelhető, hogy ez az utolsó alkalmak egyike, amikor meg tud szólalni a nyilvánosságban, mielőtt végleg elveszíti a beszédképességét, és a betegség a sorvadó testébe zárja egészséges elméjének gondolatait.

Az ALS-szindrómában szenvedő alkotmányjogász tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik.

A beszélgetést megelőző napon aztán kiderült, hogy Karsai jobb állapotban van, mint gondolták, ezért hosszabban is tud majd felelni a kérdéseinkre.

Mikor megérkezünk a lakásába, épp olvas. Az ápolója elviszi a könyvet, és leszedi az ágy szélén lévő rácsot. Fél óránk van – mondja, mert Karsai ugyan tud beszélni, de komoly erőfeszítést jelent számára. A szavai nehezen érthetőek, nagyon kell figyelnem a szájára, választékosan fogalmaz, hosszú mondatokban. Sokszor elismétlem, amit mondott, hogy jól értettem-e; többször meg kell kérnem, hogy ismételjen meg egyes részeket.

Az elmúlt hetekben a 24.hu videóban, a 444 pedig egy képes riportban mutatta be, hogyan telnek a napjai. Az egykor életerős, kilencvenkilós ember csontsoványra fogyva fekszik, önellátásra teljesen képtelen, a gondolkodáson kívül semmit nem tud már önállóan csinálni. A nap huszonnégy órájában van a lakásán valaki, aki gondozza. Barátai és családtagjai egy Excel-táblázatban vezetik, hogy ki mikor tud két-három órát elvállalni az ellátásából, mellettük egy hivatásos ápoló, Ákos van vele a legtöbbet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.