2024. május 30., csütörtök

KÖRÖSÉNYI ANDRÁS: ORBÁN VOLT PONT OLYAN, MINT MOST MAGYAR PÉTER

SZABAD EURÓPA
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2024.05.30.


A politikatudós úgy látja: a közmédiás EP-lista-vezetői vita megrendezése komoly változást jelez; a kampányszakemberek azt gondolhatják: inkább vitatkoznak Magyar Péterrel, hátha meg lehet fogni. Orbán nem nyilvános eseményeken kampányol: lehet bármekkora rutinja, akármikor megdobhatják paradicsommal.



„Orbánon nem fog a golyó, leváltani csak csodával lehet” – nyilatkozta 2019 nyarán a HVG-ben.

Ez a felvetésem most is áll. Bár most megérkezett a csoda.

Mármint?

Magyar Péter. A berobbanása – mint aki nemcsak Orbán Viktor, de az ellenzék kihívója is – csodának tekinthető. A semmiből jött. A kormány és az ellenzék eddigi aszimmetrikus állapotából – miszerint Dávid és Góliátként áll szemben egymással egy monstre, domináns párt és egy kicsi, szétaprózódott ellenzék – ugyanis nem sok változás volt várható. Ezt a bemerevedett helyzetet mozdította ki ez a rendkívül váratlan momentum, azaz egy fekete hattyú felbukkanása.

A kegyelmi ügynél – majd ennek következtében a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter lemondásánál – váratlanabb esemény nem nagyon történhetett.

Ez valóban komoly válsághelyzetet teremtett, amiből viszont már több is volt, a Fidesznek pedig mindet sikerült megoldania. Orbán amúgy is szereti ezeket a kihívásokat, mert el tudja hárítani, közben kidomboríthatja vezetői erényeit, így ezeket eddig a politikai kommunikáció szintjén mindig a javára tudta fordítani. A háború is a kampány derekán tört ki, mégis választást nyert vele Orbán. Az újdonság most az, hogy a kegyelmi ügyből kinőtt egy ellenfél, egy igazi kihívó. Ez a csoda, nem a válsághelyzet.

Külföldön kormányok buktak bele kevésbé fajsúlyos ügyekbe.

Igen, de a már említett aszimmetrikus erőviszonyok miatt a Fidesz pártpolitikai célokra is tudja használni óriási államierőforrás-fölényét, így választáskor is próbálja bebiztosítani a hatalmát. A Fidesz-szavazók jelentős része identitásalapon voksol Orbánra, és nem azért, mert elégedett a politikájával vagy haszna lenne egy-egy döntéséből. Az a lényeg, hogy tagja a fideszes szurkolótábornak. Persze olyanok is vannak, akik pusztán érdekalapon vagy jobb híján támogatják Orbánt.

Magyar Péter május 4-én azt írta a Facebook-oldalán: „Tizennégy éve hallgatjuk, hogy Orbánékat nem lehet leváltani ilyen körülmények között, hogy vidékre nem érdemes menni, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika, hogy a propaganda falát nem lehet átütni. És mi a valóság? Két hónapja napról napra többen vagyunk, minden vidéki településen tömegek támogatják a változást és a Tisza Pártot…”

Az ellenzék részéről ezekben a mondatokban korábban valóban sok önigazolás volt. De tegyük hozzá azt is: 2010 óta – főleg a kistelepüléseken – a kialakult függőségi rendszerek, befolyás és klientúra miatt tényleg szinte lehetetlen a kormány ellen politizálni. Ezt néhány kisebb epizódból lehet érezni: egyes előadóművészek bizonyos városokban nem tudnak fellépni, mert senki nem mer nekik kiadni egy termet vagy művelődési házat. Az emberek pedig az évek során passzívvá váltak, hisz azt látták, hogy soha semminek nincs semmilyen következménye...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.