2024. május 3., péntek

STÍLUS ÉS GYŰLÖLET A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.05.03.


Magyar Péter öltöztet, a fentanil pusztít, Gyurcsány Ferencnek nem tetszik a gőg, Salman Rushdie pedig megírta a megkéselését. Hírlevél.

Üdv mindenkinek az egyelőre esős májusban! Ez a Reggel 4 hírlevél (nem az egyetlen), benne az elmúlt nap főbb híreivel.




BELFÖLD

Magyar Péter tüntetésére várják a Magyar Péter-stílusban öltöző tüntetőket. Arra amúgy nem számíthatott a Fidesz, hogy a tavaly decemberi választásirendszer-módosítás a Tisza Pártot hozza majd helyzetbe. Erzsébetvárosban, Újbudán és a XVIII. kerületben indít polgármesterjelöltet Magyar Péter pártja.

Gyurcsány szerint a gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak a szereplései Magyar Péternek, akinek a nevét sem írta le. Dobrev Klára szerint ha Orbán kisebbségbe szorul, előrehozott választások jöhetnek.

A közmédia Megafon-szerű videók gyártásába kezdett, a Döndi Duó és Roli pedig énekelve kérnek minden tiszabőit, „szavazzon a Bíró Zoltánra”.

A Médiatanács megbüntette Sebestyén Balázsékat, mert „a rasszizmust humorforrásként használták”: 800 ezret kell fizetniük, mert Musimbe Dávid Dennis származásával viccelődtek.

- Novák Katalinnak gazdasszonya is lesz a három titkárnőjén felül, havi 700 ezer bruttót kap majd.

- Menczer Tamás szerint hatalmas lépésekkel visz bele minket NATO a háborúba.

- „Pénzem kevés van, úgy látom, te képes leszel elszedni” – mondta Lázár János egy videón Szentkirályi Alexandrának.

GAZDASÁG

Rendkívüli árváltozással esnek tovább az üzemanyagárak: a gázolaj ára szűk egy hónap alatt 40 forintot csökken, a benzinár március végi szintre kerül.


Nem ad pénzt az állam a felsőoktatási béremelésre, az inflációkövető bérezés pedig az államtitkár szerint „jogszabályilag lehetetlen”: a felsőoktatási dolgozók harmadszor tárgyaltak Hankó Balázs államtitkárral, aki az egyetemek saját belső forrásaiból biztosítana pénzt a béremeléshez, az ötletet kifütyülték a tüntetők.

A rendőrség megtagadta a nyomozást a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos iratok kiadásának ügyében, pedig az Energiaügyi Minisztérium olyan dokumentumokat küldött Tóth Bertalannak, amiken a sok kitakarás miatt csak a névelők látszódtak.

Bácsszőlős fideszes polgármestere állítólag azért káromkodott Hadházy Ákossal, mert vécére kellett mennie: Szarvas Róbert jogtalanul élt az uniós pénzből felújított orvosi lakásban, de szerinte az EU úgysem fogja megbüntetni a falut.

- Átlagosan 2 millió felett van egy új építésű siófoki lakás m2-enkénti ára, Balatonakarattyán már 3,2.

190 milliárdos veszteséget termelt az MVM Csoport, ami tavaly még 79 milliárdos pluszban volt.

- A Kurultáj szervezői 700 milliót kapnak Csák Jánostól.

GYŰLÖLET

Salman Rushdie megírta a megkéselésének történetét, remélve, hogy övé lehet majd az utolsó szó: 2022-ben millimétereken múlt a világhírű indiai-brit író élete. A magyarul is megjelent új könyve, a Kés egyrészt a merénylet és egy súlyosan megsebesített test története, közben határozott kiállás a művészet szabadsága mellett.

Egyre durvábbak az Amerika-szerte zajló egyetemi tüntetések: összecsaptak egymással a palesztinbarát és Izrael-párti tüntetők a Los Angeles-i egyetemen, a rendőrség elkezdte lebontani a barikádokat. A Bloomberg azt írja, Törökország a gázai háború miatt megszakítja a kereskedelmi kapcsolatot Izraellel.

Náci karlendítés közben fotózkodtak páran a Mi Hazánk majálisán, Novák Előd azt mondta, „a jogszabályok szerint belefér”, szerinte „nem ez a legnagyobb dolog, hogy ki lendít kart, ki nem lendít kart”.

A TEK ment el egy 15 éves fiúért, aki TikTokon fenyegetőzött egy mecset megtámadásával: az érdi fiú követte azt az ausztrál férfit, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon.

Gyűlöletbeszéd miatt tiltotta le a Youtube a budapesti CPAC holland előadóját.

- Egy lengyel tinédzser dobott Molotov-koktélt egy varsói zsinagógára.

KÜLFÖLD

Emmanuel Macron szerint minden nacionalista európai párt titkolt „brexista”, nem érdekük, hogy az EU meghatározó világpolitikai tényező legyen.

A távollétében apja indította el a Magyarországon fogva tartott olasz antifasiszta aktivista EP-kampányát: Ilaria Salist a baloldali olasz pártszövetség küldené Brüsszelbe.

A heroin előállításához szükséges ópiummák kereskedelmét Közép-Amerikában teljesen tönkre vágta a fentanil, vagyis a szintetikus opioid, ami miatt egyre többen halnak meg drogtúladagolásban.

Szankciók, ha nem működnek: 6,86 milliárd dolláros a veszteség a Gazpromnál, az árbevétel konkrétan felére zuhant.

Az arizonai szenátus megszavazta az 1864-es abortuszt tiltó törvény hatályon kívül helyezését, és ha a kormányzó is aláírja a jogszabályt, a terhesség 15. hetéig legális lesz az abortusz az államban.

- Az USA szerint Oroszország vegyi fegyvert (az I. világháborúban kifejlesztett klórpikrint) vetett be Ukrajnában.

- 48 ember meghalt, amikor beszakadt egy kínai autópálya: a 18 méteres lyukba 23 autó hajtott bele.

Váratlanul meghalt a férfi, akit szivárogtatás miatt rúghattak ki a Boeing egyik beszállítójától.

SPORT

„Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc” – mondta a főnökéről Galló Vilmos válogatott hokis, miután kikaptak a románoktól, de azóta bocsánatot kért.

A szerb elnök olimpiát rendezne Magyarországgal közösen, noha az olimpia rendezését egy város szokta megkapni, nem pedig országok.Először neveztek ki női edzőt német harmadosztályban szereplő focicsapat élére.

És megint volt Tyúkól is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.