2024. június 10., hétfő

A LEGEK VÁLASZTÁSA VOLT A VASÁRNAPI, ORBÁN VIKTOR KETTŐS GYŐZELEMRŐL, MAGYAR PÉTER POLITIKAI FÖLDINDULÁSRÓL BESZÉLT

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA, BUDAPEST
2024.06.09.


Soha ennyien nem vettek még részt EP- vagy önkormányzati választáson, mint most, amikor egyszerre tartották a kettőt. Minden korábbinál szorosabb versenyt hozott a főpolgármester-választás: Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzött. Kihívója, Vitézy Dávid szerint a sok érvénytelen szavazat miatt nem lehet a voksok újraszámolása nélkül eredményt hirdetni. Az EP-választás az Európai Néppárt győzelmét hozta. A Szabad Európa folyamatosan frissülő cikkben követte a nap eseményeit.


Az önkormányzati választásra 7 millió 850 ezer választópolgárt vártak a 10.119 magyarországi szavazókörben vasárnap este 7 óráig. Az európai parlamenti voksoláson a magyarországi szavazókörökben, a 147 külképviseleten és levélben ennél kevesebben, mintegy 7 millió 800 ezren szavazhattak. A nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 345.633 választó szavazhatott a nemzetiségi választáson.

Itt találja a Szabad Európa valamennyi választási cikkét, podcastját, videóját a kampányról, a jelöltekről, az ígéretekről és az elemzésekről.

Karácsony vs. Vitézy – ujraszámlálás?

Hétfő hajnali 4 órára vált teljessé a feldolgozottság, Karácsony Gergely mindössze 324 szavazat különbséggel győzte le a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávidot. A főpolgármester 47,53 százalékot (371.467 voks), míg a versenyben sokáig vezető Vitézy Dávid 47,49 százalékot (371.143 voks) kapott.

Az első adatok után Vitézy Dávid előnye még 4-5 százalékos volt, de ahogyan egyre magasabb lett a feldolgozottsága aránya, Karácsony Gergely beérte őt.

Az eddigi legszorosabb főpolgármester választás egyébként 2006-ban volt: akkor Demszky Gábor másfél százalékkal verte Tarlós Istvánt.

Vitézy Dávid nem várta meg a szavazatok összeszámolását, szerinte az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt - az LMP szerint húszezernél is több érvénytelen voks van - nem lehet az újraszámlálás előtt eredményt hirdetni.

Karácsony Gergely viszont győzelmet hirdetett, mint Facebook-oldalán írta: "hiszem azt, hogy Budapest megmarad annak aminek szeretjük: egy sokszínű, szabad és szolidáris városnak".

A főpolgármester hajnali nyilatkozatában a szavazatok újraszámlálásáról kisebb leküzdendő akadályként beszélt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.