2024. június 10., hétfő

AMERIKAI NÉPSZAVA: ORBÁNT ÍGY SEM TUDTÁK VÁLASZTÁSON LEGYŐZNI, MAGYAR AZ ELLENZÉKET SZAKÍTOTTA KETTÉ

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.06.09.


Az európai parlamenti választást Obán Viktor és a Fidesz nyerte, az ellenzék elveszítette. Az ellenzék egy jobboldali fideszes vezérrel sem tudta legyőzni a Fideszt. A demokratikus ellenzéket a populista vezér szétszakította, volt SZDSZ-es politikusok támogatásával pedig a liberális pártot az Európai Parlamentből kiejtette. Eddig ez a mérlege.

A nagyotmondásáról híres Magyar Péter „az orbáni hatalomgyár Waterloo”-járól beszélt, de Napóleon Waterloo-nál veszített, Orbán viszont nyert. Méghozzá épp 44 százalékkal, amely azonos azzal a támogatottsággal, amelyet a kegyelmi ügy után a Fidesznek mértek. Magyar ebből semmit nem vett el Orbántól. Az ideológia, ami messiássá tette, most sem működik.

A demokratikus ellenzék nyelvén megtanult Magyar kezdeti őszinte megnyilvánulásai után leplezte valódi énjét, fideszes ideológiáját. Csak azt mondta, ami mindenkinek tetszik, hogy maximalizálja a támogatottságát. Az európai parlamenti választásra pedig az egyszemélyes pártja elérte csúcspontját. Orbánnal szemben mégis alulmaradt. Ez a valós eredmény.

Méghozzá úgy, hogy Orbán kegyelmi ügy utáni, stabilizálódott táborát meg sem érintette, a NER utáni demokratikus változás lehetőségét viszont felszámolta. Magyar Péter és a pártja (ha egyáltalán beszélhetünk pártról), ugyanis nem demokratikus. Magyar nem demokrata, aminek számos jelét adta, ahogy a tagság nélküli „Tisza Párt” is ezt bizonyítja.

Maga a választáson való indulás, a kampánya is egy csalás, egy nem létező párt nevében hekkelte meg a Fidesz hatalomgyárának egyik képzett technikusa, hamis ígéretekkel, és a neki stílusgyakorlatot jelentő propagandával a magyar közéletet. A változás iránti vágytól vezérelt, és a megoldást mástól váró emberek bedőltek ennek, belevetítették álmaikat.

A „MAGYAR-JELENSÉG” EGY NAGY ÁTVERÉS, AMINEK MÉG SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEI LESZNEK.

Az ellenzék változás iránti vágya, reménye dicséretes és pozitív fejlemény lenne, ha nem csupán a bűnbakképzés és a messiásvárás fejeződne ki benne, amelyből teljes mértékben hiányzik a saját felelősséggel való szembenézés és az önreflexió. Még mindig azt várják, hogy valaki majd helyettük megoldja, és választáson legyőzi Orbánt, ami lehetetlen.

Magyar pedig ebben a hamis hitben ringatja őket, ami csak kudarccal végződhet. A most lezajlott választás ezt bizonyította. Orbán rendszere betonbunker, amit csak felrobbantani lehet. Orbánt csak egy vér nélküli forradalom söpörheti el, demokratikus választás nem. Ha ilyen támogatás, erőbedobás mellett sem sikerült, amit Magyar bedobott, akkor lehetetlen.

Magyar minden erőt és eszközt mozgósított, ismeretlen forrásból százmilliókat fektetett be, az ellenzéki kudarcok okának beállított összegyurcsányozás nélkül sem tudta legyőzni még az unott, enervált, megfáradt, valamint ötlet és program nélküli Fideszt. Pedig Orbán olyan volt az elmúlt hónapokban a kegyelmi ügy után, mint a bokszoló, aki leengedte a kezét.

Ez a háborús kampány olyan volt, mint egy önparódia. Mintha szabadságra mentek volna, és a harmadik vonalbeliek csináltak volna egy végtelenül buta és primitív kampányt, ami inkább kontraproduktív volt, és nem ezért, hanem ennek ellenére nyertek. Épkézláb ötlet nem volt, Orbán olyan volt, mint aki be akarja fedezni és lemondásra készül, megfáradt.

Orbán a kegyelmi ügyben megrendítő erejű ütést kapott, rászámoltak és az ütés „benne maradt”. Nem tudjuk, milyen titok húzódik meg a háttérben, ami Orbánt megrendítette, s ezt már talán soha nem is tudjuk meg, mert Magyar elterelte róla a figyelmet magára. Az ellenzék megmentőjének hiszik egyesek, de valójában a kiütéstől mentette meg Orbánt.

A Magyar által elért 31 százalékos eredmény csalóka, mert Magyar és a támogatói között nincs közös nevező, mint azt korábban megírtuk. A változás iránti vágy és a remény csinált Magyarból „messiást”, aki ezt bosszúból, majd személyes hatalma megszerzése érdekében, a Fideszben használt professzionális technikával meglovagolta, de nincsenek közös alapok.

Ez majd akkor derül ki, amikor a konkrét ügyekben nem lehet titkolni, hogy Magyar miről mit gondol, amikor egy demokratikus pártot kellene működtetni, közösséget szervezni, és nem csupán szónokolni. Ekkor dől majd el, hányan hajlandóak fanatikusan fasizálódni és az elveiket mindenben feladni, s hányan őrzik meg az integritásukat Magyarral szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.