2024. június 30., vasárnap

AMERIKAI NÉPSZAVA: AGGODALOMRA ADOTT OKOT BIDEN FIZIKAI ÁLLAPOTA AZ ELSŐ VITÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.06.28.


Az első Biden-Trump vita az első perctől kezdve a tartalom helyett Joe Biden elnök fizikai állapotára terelte a figyelmet. Biden bizonytalanul és zavartan érkezett meg, a tekintete tanácstalanságot mutatott, mintha nem tudná pontosan hol van. Az este folyamán javult az állapota, de később is aggódni kellett, végig tudja-e mondani, amit akar.

A tartalomról annyi mondható el, hogy Trump a kényes kérdésekre nem válaszolt, fizikailag jó állapotban hazudott, míg Biden rekedt és gyenge hangon, erőtlenül mondott igazat. De ez önmagában nem elég, az estét követően a demokraták pánik üzemmódban találgatták, mit lehet tenni, s Bidennel neki lehet-e menni a választásnak.

Sajnálatos, hogy az egész elnökjelölti vita tartalmáról nincs értelme beszélni, pedig Trump ezúttal is megmutatta, hogy tökéletesen alkalmatlan és veszélyes Amerikára és a világra, mert a figyelem Biden fizikai állapotára terelődött, a visszhang leginkább arról szólt, hogy Trump fizikailag fiatalnak és erősnek, Biden pedig fizikailag gyengének és túl öregnek tűnt.

Még sem a republikánus párt, sem a demokrata párt nem választotta meg, és nem nevezte meg hivatalosan az elnökjelöltjét, az előválasztások alapján azok Trump és Biden lesznek. A vita után az a kérdés, hogy a látottak alapján a demokraták aggódó szárnya valahogyan képes-e elérni, hogy Biden visszalépjen. Ellenkező esetben nem valószínű, hogy leváltható.

A demokrata párt most rendkívül megosztott, és nehéz objektíven állást foglalni, mert nem lehet tudni, hogy Biden valóban milyen állapotban van. Az évértékelő beszédet erősen és a kellő önbizalommal mondta el. A mostani vitán rémisztő volt az állapota, főleg az elején, és nem lehetett biztos a néző, hogy nem szakad-e meg a vita. Egyszer el is akadt.

Egy biztos, abban a hangnemben, ahogy John King a CNN panelbeszélgetésén kivégezte Bident, az méltatlan, igazságtalan és embertelen. Mert Biden egy demokrata, tisztességes ember, igazat mondott, Trump után ő tette Amerikát normálissá megint, Trump pedig egy kriminális őrült hazudozó diktátor. Kérdés, hogy fáradt volt vagy beteg, esetleg túl öreg?

Ha Biden túl idős, akkor sem lehet róla ilyen embertelen módon beszélni. A kérdés az, hogy Joe Biden miért volt ilyen gyenge és bizonytalan, milyen az egészségügyi és a mentális állapota. A másik kérdés, hogy az amerikaiak mennyire bíznak meg abban, hogy Joe Biden alkalmas a hivatala ellátására, és szavaznak-e rá azért, hogy ne Trump legyen az elnök.

A tét óriási, mert Trump újraválasztását meg kell akadályozni, erre azonban a demokrata pártnak nincs vitán felül álló jelöltje. A hírek szerint Biden makacs, nem ismeri el, hogy a fizikai állapota miatt nem alkalmas. Kamala Harris alelnök a CNN-ben tiszteletre méltóan megvédte, hogy nap mint nap látja dolgozni és nagy teljesítmény áll mögötte a ciklusban.

Az is igaz, hogy Biden szereplése nem tartalmilag, hanem fizikailag jogos aggodalmakat vet fel, ugyanakkor azok, akik most nekiestek (mint az említett John King), az első perctől kezdve minősíthetetlen kampányt folytatnak ellene. A megnyugtató az lenne, ha a Biden-kampány őszintén megmondaná, mi történt, milyen állapotban van az elnök.

Mert a látottak alapján a szélsőséges republikánusok még az elnöki poszt betöltésére való alkalmasságát is megkérdőjelezhetik a választásig tartó időszakban. Ha lenne megbízható orvosi vélemény, amellyel meg lehetne oldani, hogy Joe Bident kellő tisztelettel rávegyék az indulástól való elállásra, akkor pillanatok alatt kellene találni helyette jelöltet.

A tragikus az, hogy Kamala Harris alelnök népszerűtlenebb, mint Biden. Ennyi idő alatt nem lehet találni és felépíteni egy elnököt, akiben megbízhat egy Amerika. Ha valami tragikus nem történik, s Biden csak képességei alatt teljesített, fáradt volt, akkor nem lesz változás, Bidenre kell szavaznia annak, aki nem akarja Trumpot. Kérdés, mennyien hajlandóak erre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.