2024. június 20., csütörtök

BARTUS LÁSZLÓ: NEM GYURCSÁNY FÖLÖTT VAN ÜVEGPLAFON, HANEM AZ ORSZÁG FÖLÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2024.06.19.


Török Gábor orbánista politikai elemző volt a Friderikusz Podcast vendége, aki értékelte az EP-választás eredményét. Az adást főleg azért érdemes megnézni, hogy halljuk Friderikusz Sándor okos kérdéseit és ellenvetéseit, s szembesüljünk a cinizmussal és gátlástalansággal, amit Török Gábor képvisel, s következetesen a politika lényegének vél és pozitívan értékel.

Török Gábor egyebek mellett itt is előadta azt a mondatot, miszerint „Gyurcsány fölött van egy üvegplafon, amelyet nem lehet áttörni”. Ez azt jelenti, Gyurcsány bizonyos szint fölött nem tud nagyobb eredményt elérni, mert ott van az „üvegplafon”. Török ezt Gyurcsánynak és az ő elutasításának tulajdonítja.

Sokan sokat tettek ezért az elutasításért, ami szintén egy politikai termék, a démonizálás mesterműve, de az általa keltett gyűlölet valóságos. Ám az üvegplafon nem erről szól. Az üvegplafon nem Gyurcsány személyéhez kapcsolódik, az üvegplafon nélküle is ott lenne, s mint látni fogjuk, ott is volt mindig. Ha Gyurcsány nem lenne, akkor is ott maradna.

Ezt az üvegplafonozást egyre többen veszik át, akiknek meg kell indokolniuk, hogy liberális demokrataként hogyan támogathatnak egy Magyar Pétert. Ezért kénytelenek vagyunk az üvegplafonról szóló hamis közhelyet pontosítani. Az üvegplafon nem Gyurcsány, hanem az egész ország fölött van, amit nemcsak Gyurcsány, hanem senki más sem képes áttörni.

Ennek oka az, hogy az üvegplafont nem alulról építették, hanem felülről. Nem az ellenzéki személyektől függ, hanem a választási feltételektől. Orbán helyezett üvegplafont az ország egészére, elválasztva a Fideszt az alatta levő ellenzéktől: az üvegplafon felett a NER van, alatta az ellenzék és az ország Fideszen kívüli része.

Ez az igazi üvegplafon, amit senki nem törhet át. Senki nem törhet Orbán hatalmára.

Orbán az üvegplafont az egyenlőtlen és tisztességtelen feltételekkel építette ki. A választási törvény átírásával, a választási körzetek megváltoztatásával, a Fidesznek kedvező állandó módosításokkal, az anyagi feltételek hiányával és egyenlőtlenségével, a médiaviszonyok és a sajtó átalakításával, a közszolgálati média elfoglalásával.

A plafon üvegből van, ezért nem látszik, ugyanakkor nem lehet áttörni. Az ellenzék bűne az, hogy ezt nem vette észre, aztán nem ismerte el, végül hazudott róla. A választók is hazudnak róla, mert tudják: ha elismerik, akkor nem elég elmenni szavazni, többet kellene tenniük a diktatúra megbuktatásáért. Erre azonban nem hajlandók, ezért kell messiás.

Ebből fakadóan közös hazugság az üvegplafon letagadása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.