2024. június 20., csütörtök

ORBÁN VIKTOR KÉSZÜL LÁBON LŐNI ÖNMAGUNKAT?

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.06.19.


A héten jelentősen gyengült a forint, hétfőn reggel az euro ára már megközelítette a 396 forintot, amit a szakértők részben a kedvezőtlen európai bírósági ítélet következményének tekintenek. Közismert, Magyarországot az Európai Unió Bírósága 200 millió eurós – mintegy 80 milliárd forintos – büntetéssel sújtotta, és további napi 1 millió eurós bírság fizetésére kötelezte az országot mindaddig, amíg a törvénytelennek ítélt menekültügyi szabályokon nem változtat a kormány. „Brüsszelnek nincsen joga ahhoz, hogy megmondja, kikkel éljünk együtt – nyilatkozta Orbán Viktor, és hozzátette: – Töröm a fejem, ezt hogyan oldjuk meg úgy, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk”. Van értelme bosszúról beszélni egy luxemburgi ítélet kapcsán? Erről beszélgettünk Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal.


Van egyáltalán – a fizetésen kívül – más, jogilag elfogadható eszköze a kormánynak, hogy válaszoljon az uniós testület döntésére?

A Lisszaboni Szerződés hatálybalépésével, 2009. december 1-jétől az Európai Unió jogi személyiséggel rendelkezik, és átvette a korábban az Európai Közösségekre ruházott hatásköröket. A közösségi jog tehát uniós jog lett és ez magában foglalja azt is, hogy az Európai Unió Bírósága az unió törvényes igazságszolgáltatási szerve legyen. Hatásköre kiterjed az uniós joggal kapcsolatos bármilyen tagállami kötelezettségszegésre, és ha a tagállam nem hajtja végre a megállapító ítéletben foglaltakat, a Bíróság kényszerítő bírság és/vagy átalányösszeg megfizetésére kötelezheti a tagállamot. Ez a mostani helyzet, amelynek különlegessége, hogy a bíróság eddig egyetlen kötelezettségszegési eljárásban sem ment el odáig, hogy a mostanihoz foghatóan súlyos, gigabüntetést szabjon ki. Ehhez az kellett, hogy a Bizottság által elrendelt kötelezettségszegési eljárás eredménytelen maradjon, a bírák azt lássák, hogy a kormánynak szándékában sem áll a kifogásolt intézkedéseken változtatni. Volt már példa büntetés kiszabására, de az érintett kormány azonnal jobbnak látta fizetni, és mielőbb intézkedni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.