2024. június 5., szerda

DOBREV KLÁRA: VAN EGY FOGADÁSOM, HOGY SULYOK TAMÁS DECEMBERRE MÁR NEM LESZ ELNÖK

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.06.05.


Milyen következtetések adódnak abból, ha vasárnap kiderül: egy sor ellenzéki pártnak már rég nincs öt százaléka? Miért nem számít, hogy sokan voltak a Békemeneten, és miért nem érdekli a DK-t a Tisza Párt eredménye? Interjú a kampányfinisben Dobrev Klárával.

A fő állítása a választással kapcsolatban, hogy ez „Orbán Viktor rendszeréről szól”: mi van akkor, ha nyer a Fidesz? A Medián legutóbb már ismét 48 százalékra mérte.

Egyik nap ezt mutatják a mérések, másik nap azt, régen volt ekkora ingadozás a mérésekben. Nem fog nyerni. Ha egy párt ellenzéki, akkor nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelessége is, hogy minden választás az Orbán-rendszerben az Orbán-rendszerről szóljon. Az önkormányzati és az EP-választás is arról szól, hogy hajlandók vagyunk-e tűrni ezt a rendszert.

Ismert a Fidesz legendás mozgósítási képesítése.

Hipotézisekkel nem foglalkozom.

Rendben. Akkor közelítsük meg onnan, hogy azt mondta: országjárása során azt tapasztalta, ciki lett fideszesnek lenni. A Békemenet nem éppen azt mutatta, hogy annyi embernek ciki lenne.

Az Orbán-rendszer egyik bűne, hogy a fizetett állami alkalmazottakat arra használja, hogy nekik mint pártnak kampányoljanak. A Fidesznek mára nagyon kevés helyben lelkes aktivistája maradt, aki kiállna narancssárga dzsekiben hóban-fagyban, és pusztán hitből dolgozna azért, hogy a Fidesznek jó legyen. Ezt mondják, ezt látom mindenhol Bácsalmástól Csornáig, Kiskunhalasig.

Amikor a mieink ott vannak reggel 7-kor a piacon, nem látni fideszes aktivistákat. Ma éppen Kaposváron fejezem be, az előbb küldték át Szita Károly (a város fideszes polgármestere 1994 óta – a szerk.) plakátját. Kék-zöld színekben pompázik minden, a Fidesz logója szinte nem is látszik. Az ajánlásgyűjtésnél is ezt tapasztaltuk.

Mit láttak?

Azt láttuk, hogy a fideszes ajánlásgyűjtők egyentablettel a kezükben, napidíjért, a Kubatov-lista alapján mentek és dolgoztak. Tény, hogy nekünk ezzel a jogellenesen és erkölcstelenül megszervezett fizetett hadsereggel kell felvennünk a harcot, és nekünk mint az ellenzék legnagyobb szervezett erejének, őket kell legyőznünk.

De ez a hadsereg intakt maradt, még ha a Fidesz szavazóbázisa sérülhetett is az elmúlt időszak botrányai miatt.

A fizetett hadsereg nem jelent szavazót.

De ők viszik el a szavazókat. Ők vitték el 2022-ben is, behúzva a kétharmadot a Fidesznek az ellenzéki összefogással szemben.

A fizetett alkalmazottakkal nem lehet megváltoztatni a politikai hangulatot az országban. Ma a szavazók túlnyomó többsége az Orbán-rendszer bukására vár. Azok a milliók, akiknek a mi szociáldemokrata és zöldpolitikánk szól, nem feltétlenül ideológiai alapon állnak szemben a kormánnyal, hanem egyszerűen a hétköznapok túlélésének nehézségei okán. Az is a feladatunk, hogy ebből politikai erőt formáljunk. Ténylegesen emberek tömegeinek fogyott el minden lehetősége, pénze, jövőképe, a mindennapi valóság a magára hagyatottságról, a nélkülözésről szól. Éppen ezért gondolom úgy, hogy a mostani megélhetési és morális válság a Fidesz szavazóit is megütötte: a családról papoló Fideszt a pedofilbotránnyal, a szent magyar anyaföldről papoló Fideszt a földmutyis köztársasági elnökkel...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.