2024. június 7., péntek

MAGYAR PÉTER: MÁR TUDOM, HOGY NINCS ORBÁN NÉLKÜLI FIDESZ

24.HU
Szerzők: BITA DÁNIEL, PETŐ PÉTER
20224.06.07.


Csaknem két hónapon át járta az országot Magyar Péter, aki a turné 181. állomásán, Esztergomban adott – az EP-listavezetői beszélgetéseink sorát lezáró – interjút lapunknak. A Tisza Pártot irányító politikus azt mondta: már nem hisz az Orbán nélküli Fideszben, és abban, hogy az jobb lenne, mint a jelenlegi. Beszélt arról, hogy az elért eredménytől függ, beül-e a fővárosi közgyűlésbe, az Európai Néppárt pedig várja képviselőiket a brüsszeli frakciójába. Interjú a kiszakadt buborékról, arról, hogy mivel ért egyet ma is Orbán 2010-es évekbeli uniós politikájából, amit diplomataként maga is képviselt, a szektaszellemről, a rendszer mélységéről, arról, hogyan vezet az út a Mészáros-bank felügyelőbizottságából az Orbán-Mészáros-Tiborcz részvénytársaság lebontásáig, a háborúról és mindarról, ami egy egyórányi beszélgetésbe belefér.


Ha egy percben vagy három mondatban kell összefoglalnia: kicsoda Magyar Péter?

Háromgyerekes édesapa. A hazájára büszke, középkorú magyar állampolgár, aki imádja a Kárpát-medencét, imád utazni, élt külföldön, és ezért tudja, hogy mennyi szuper dolog van a hazájában, de azt is, hogy mennyivel élhetőbb lehetne – külföldi tapasztalatok, jó példák alapján –, és milyen sok ziccer maradt ki a rendszerváltás óta. És egy olyan csávó, aki valamiért belekerült ebbe a helyzetbe, maga sem tudja, hogy pontosan miért, és belátta, hogy ez egy egyirányú utca, ahonnan nem tud visszafordulni – de már nem is akar.

Bár bizonyára egy hosszabb folyamat volt, a csalódottsága az ország sorsát illetően mikor alakult ki?

Nincs bennem csalódottság, az az érzésem, hogy lehetne sokkal jobban csinálni. Eddig is tudtam, hogy nem minden fenékig tejfel, nem minden olyan szép, mint ahogy sokan állítják. Sok vidéki rokonom van, ezért sokat jártam vidéken, és tudtam, hogy vannak problémák. De most, hogy hat és fél hete tart az országjárás, és ez alatt Esztergom a 181. település, ahol megfordulok, rengeteg olyan gonddal találkozom, amiről eddig nem tudtam, vagy nem érzékeltem, hogy mennyire mély. Például, hogy hány kettéosztott család van, ahol a nagyszülők nem látják a külföldön élő unokákat, vagy, hogy a szép szavak ellenére a vidék haldoklik, és ürülnek ki a falvak.

"Sokáig azt hittem, hogy vannak hibák meg korrupt politikusok, de legalább a jó szándék megvan a kormányban. Ez a hit eltűnt"...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.