2024. június 29., szombat

„ODA KELL FIGYELNIÜK, HOGY 3-5 PEDAGÓGUSNÁL TÖBB NE KERÜLJÖN BE A KIVÁLÓ KATEGÓRIÁBA, ÉS NE KELLJEN TÚL SOKAT FIZETNI”

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2024.06.28.


A szakszervezet szerint korlátozhatják, kik kerülhetnek a kiemelkedően teljesítő pedagógusok csoportjába. A Klebelsberg Központ állítja, ők nem adtak ilyen utasítást, de egyébként sem illetékesek.

Elérhetővé vált az iskolákban és az óvodákban a szeptembertől induló pedagógus teljesítményértékelési rendszer online felülete, a pedagógusok pedig már el is kezdhetnek gondolkodni azon, milyen teljesítménycélokat szeretnének megvalósítani a következő tanévben – derült ki Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár igazgatóknak küldött leveléből, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) osztott meg.

Az államtitkár arra is felhívta az érintettek figyelmét, hogy a 3-3 „motiváló, személyre szabott éves teljesítménycélt” legkésőbb szeptember 30-éig kell rögzíteni a rendszerben.

Maruzsa Zoltán szerint a teljesítményértékelés „egy fejlesztő eszköz”, amely visszajelzést ad a munka színvonaláról, továbbá lehetőséget ad „a legkiválóbban anyagi többletelismerésére” is. A pedagógusokat az intézményvezetők értékelik több meghatározott szempont és a személyes célok megvalósulása alapján, az értékelés során összesen 100 pontot lehet szerezni. Ezt követően három csoportba sorolják majd a pedagógusokat:

- kiváló teljesítményt nyújtók (80 százalék vagy feletti eredmény),

- átlagos teljesítményűek (50 százalék vagy afeletti és 80 százalék alatti),

- valamint a „fejlesztendő” teljesítményűek (50 százalék alatti).

Utóbbiaknak az intézményvezetővel közösen kell majd meghatározniuk, mely területeken és hogyan fejlesszék magukat.

Anyagi elismerésre csak a kiváló teljesítményű pedagógusok számíthatnak, de a tankerületi iskolákban az igazgató erre csak javaslatot tehet, a döntést a tankerületi központ hozza meg (egyéb fenntartóknál az értékelő vezető dönthet az anyagiakról).

Az viszont továbbra sem derült ki, milyen mértékű pluszjuttatásra számíthatnak, akik a legjobban teljesítenek

– erről a PDSZ ügyvivője beszélt lapunknak. Nagy Erzsébet szerint a pedagógusoknak most úgy kell felkészülniük az értékelésre, úgy kell kitalálniuk a teljesítménycélokat, hogy azt sem tudják, milyen anyagi többletre számíthatnak.

– Igazgatóktól viszont már azt hallottam,

a tankerületi központokból szóban azt a tájékoztatást kapták, az értékelés során oda kell figyelniük, hogy 3-5 pedagógusnál több ne kerüljön be a kiváló kategóriába, hogy ne kelljen túl sokat fizetni.

Ez olyan, mint A tanú című filmben, amikor az ítélet már a tárgyalás előtt megszületett – fogalmazott Nagy Erzsébet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.