2024. június 13., csütörtök

SEMMILYEN ÁR NEM DRÁGA, HA A REPÜLŐTÉREN „BENÉZHETNEK A TAKARÓ ALÁ”

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANN
2024.06.13.


Az előzményekről ebben a cikkben olvasható információ

Nincs ésszerű üzleti oka annak, miért kell egy repülőtérnek feltétlenül állami tulajdonban lennie – véli Csillag István közgazdász. A kormány stratégiai okokat említ, amikor a visszavétellel kapcsolatos szándékait firtatják. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint „az ismét magyar tulajdonba került reptér nem csak a turizmus és az áruszállítás szempontjából fontos, ez legfőképpen szuverenitási kérdés.”

„Egy erős ország hazai tulajdonú reptérrel rendelkezik. A visszavásárlás a magyar szuverenitás újabb nagy győzelme”. Ilyen és ehhez hasonló győzelmi jelentésekkel kürtölte tele a kormány a sajtót azután, hogy a múlt héten aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését. Több éves tárgyalássorozat után 3,1 milliárd euróért újra a magyar állam többségi tulajdonába került a repülőteret üzemeltető Budapest Airport. Ehhez jön még a korábban felvett, 1,44 milliárd eurónyi meghosszabbított hitel. A megállapodás szerint vételárarányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a cégben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A kormány nem akarja azt állítani magáról, hogy képes repülőteret működtetni, ezért van szükség olyan partnerre, amely tudja üzemeltetni a létesítményt, de a magyarok stratégiai irányítása mellett – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A repülőtér megszerzése már az első Orbán-kormány idején is fontos ügy volt. 2001-ben az akkor épp kanadai üzemeltető céget fúrták különböző módszerekkel, Gansperger Gyula akkori vezérigazgató segédletével. A kérdés azonban már akkor is az volt, miért kell egy repülőtérnek feltétlenül állami tulajdonban vagy magyarországi tulajdonosok ellenőrzése alatt állnia. Összehasonlító tanulmányok készültek arról, más országokban milyen tulajdonviszonyok között működik a repülőtér. Ezekből az derült ki, hogy a tulajdonos lehet egy város, vagyis az önkormányzat vagy vegyesen, a kettő együtt, és persze lehet magántulajdonban is – idézi az évtizedekre visszanyúló előzményeket Csillag István...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.