2024. június 1., szombat

SOKAN MEGBUKHATNAK A LEGÚJABB MÉRETES SZÁMLAGYÁRAS ÜGYBEN

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.06.01.


Több mint egy hete robbant ki a legújabb összetett számlázási ügy. A közvélemény számára az első, igencsak látványos lépés az volt, hogy május 21-én öt adónyomozó szállt ki Trippon Norbert újpesti DK-s alpolgármesterhez, és korábbi lakásfelújítási szerződéseket kerestek. A politikus azonnal élesen tiltakozott, indokolatlan fellépésről és megalapozatlan ügyről beszélt, szerinte 19 nappal a választások előtt a lakás feltúrásának csakis a lejáratás lehetett a célja.

Úgy tudjuk, hogy az ügy egyelőre nyomozati szakaszban van, több gyanúsítotti meghallgatás is volt. A Győri Járási Ügyészségtől úgy tudjuk, hogy az ügyben feltárt vagyoni hátrány több százmillió forintra rúg. A terheltek száma 39, az eljárás több mint egy éve folyamatban van, számos eljárási cselekményt véghez vitt a nyomozó hatóság, de jelenleg senki nem áll letartóztatás hatálya alatt, mindamellett kutatásra, lefoglalásra sor került az ügyben.

Azóta a különféle (elsősorban persze kormánypárti) orgánumokból kirajzolódik egy konkrét gyanú, miszerint a Motingatlan Kft. nevű építőipari kisvállalkozás aktív szereplője volt egy többmilliárdos számlagyárnak, amelynek a fő szervezője R. Miklós. Ő „Fradista Miki” néven szerepel bizonyos nyomozati anyagokban, mégis elsősorban Újpesten tevékenykedett, nagyon sok újpesti illetőségű strómanja, ügyintézője volt. Ők gyakran találkoztak és egyeztettek a Megyeri úti OMV benzinkútnál, amelynek több munkatársa is benne volt a buliban.

Ha a laikus szemlélő egy ilyen nyomozás részleteit megismeri, az az érzése támad, hogy a magyar üzleti életben, legalábbis a hazai kisebb vállalkozások körében, kötelező túlélési stratégia az adócsalás.

Hiszen Fradista Miki számlagyárának több tucat számlázó cége volt, azoktól külön-külön is 30-40 cég vett számlát. A vásárlók pedig olykor kedvet kaptak, és némi jutalékért elkezdtek másoknak is számlákat szállítani. A legtöbb ilyen cég tényleg csak számlagyár volt, nem volt alkalmazottja, valós tevékenysége, csak mímelte a takarítást, tanácsadást, informatikai beszállítást. Természetesen próbáltunk a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságától is kérdezni, de csak azt a rövid választ kaptuk, hogy „kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.