2024. július 3., szerda

A FIDESZNEK ÚGY JÓ, AHOGY VAN

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.08.03.


Ördögien kitalált csapda, amit a főpolgármester-választás körül a hatalom kialakított. Ez a kormánynak jó, a fővárosnak és az ott lakóknak rossz lesz. Így értékelte a helyzetet Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász. Annak kapcsán beszélgettünk vele, hogy Vitézy Dávid – támogatói javaslatára – alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságon.


Miután a Kúria elutasította Karácsony Gergely indítványát egy új, általános budapesti főpolgármester választás kiírására, és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely szerint a következő öt évben is Karácsony Gergely vezeti Budapestet, Vitézy Dávid közölte: furcsállja, hogy Karácsony örül a saját indítványa bukásának. Az előzmények ismertek: a főpolgármester-jelölti versenyben az utolsó pillanatban változott a mezőny Budapesten, miután a fideszes jelölt az utolsó pillanatban lépett vissza. Azt mindenki tudta, hogy az utolsó két hétben a nyomda már nem készít új szavazólapokat, a helyi választási irodák dolga lesz kihúzni minden lapról külön-külön a jelöltet. Arra viszont, hogyan kell ezt megtenni, nem tartalmaz részletszabályt a törvény. A Nemzeti Választási Iroda értelmezésében megfelel a törlésnek az is, ha valaki nyomtatóba helyezte a lapokat és úgy húzta át a vonatkozó részt, ahogy az is, ha tollal végezték el ezt. Amióta van választási igazgatás és választási füzetek készülnek, azóta a szavazatszámláló bizottságok kapnak egy útmutatást a szavazólapok értékeléséhez. Ennek alapján kell eldönteniük, hogy mi minősül érvényesnek vagy érvénytelennek. Az elmúlt évtizedekben Szentkirályi utolsó pillanatos visszalépéséhez hasonlóra nem volt példa – az ilyen esetek konkrét kezelésére nem is készítették fel a bizottságokat. Szentpéteri Richárd szerint megtehették volna a szavazókörzetben dolgozók, hogy nem egy vékony vonallal törlik ki a visszalépő nevét, hanem olyan megoldást keresnek, ami alatt egyszerűen olvashatatlanok lettek volna a betűk. De ez nem azok felelőssége, akik hajnalban nekiálltak javítgatni a lapokat. Elő kellett volna írni a fekete, vastag kihúzó tollat. Mindenütt – mondta.

Ön szerint jogos a vesztes fél panasza?

A Vitézy által, benyújtott alkotmányjogi panasz korábban – a rendszerváltást követő demokráciában – ritkán alkalmazott jogintézmény volt. Akik a beadványt készítették, azzal indokolták az álláspontjukat, hogy abban a vitatott két kerületben – a negyedikben és hetedikben – azért sérülhetett a választók joga, mert ott olyan tollal és úgy húzták át a visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét, amely alkalmas lehetett a szavazók megtévesztésére. Ha az alkotmánybírák is úgy látják, hogy ez a kifogás megáll, mert valóban megtévesztőek voltak a szavazólapok és a nehezebb eligazodás miatt ezzel részben sérülhetett a választópolgárok joga, akkor dönthetnek Vitézy javára, és megsemmisíthetik a Kúria döntését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.