2024. július 4., csütörtök

MAGYAR PÉTER TANKÖNYVSZERŰEN ILLESZKEDIK A NEMZETKÖZI POPULISTA HULLÁMBA

24.HU
Szerző: SZALAI MÁTÉ
2024.07.03.


Miután megszavaztatta a követőivel, hogy beüljön-e az Európai Parlamentbe, és ezzel hagyja figyelmen kívül korábbi ígéretét, Magyar Péter a médiaelitnek üzent hadat a közösségi médiában. A közéletbe berobbanó politikusnak nem ezek az első populista lépései, sőt – Szalai Máté amellett érvel, hogy a Tisza Párt vezetőjének viselkedése beleillik a nemzetközi populista hullámba. Ráadásul kifejezetten sok párhuzam vonható közte és a kortárs populizmus meghatározó alakja, Donald Trump között.


Áprilisban részt vettem az egyik külpolitikával foglalkozó diákszervezet online szakmai beszélgetésén. A hallgatók előre elküldték a kérdéseket, amelyekről beszélgetni szeretnének. Az általában megszokott, karrierutakkal és a magyar külpolitikával foglalkozó témák mellett becsúszott egy meglepő kérdés is: mit gondolnak a magyar külpolitikai szakértők Magyar Péterről?

Természetesen kollégáim nevében sem akkor, sem most nem fogok beszélni. Egy dimenzió a Magyar Péter-jelenség kapcsán azonban újra és újra előkerül a nemzetközi politikával foglalkozó elemzőkkel folytatott beszélgetéseinkben: a feltörekvő politikus erősen hasonlít a más országokban megfigyelt populista szereplőkhöz. A Tisza Párt vezetője különösen emlékeztet Donald Trumpra.

De belpolitikai elemzők körében – így a 24.hu Háromharmad podcastjában és a Partizán műsoraiban is – előkerült a populista jelző Magyarral kapcsolatban. Ebben a cikkben ehhez a diskurzushoz hozzájárulva szeretném felhívni a figyelmet azokra a konkrét hasonlóságokra, amelyek Magyar és számos más populista politikus között felfedezhetők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.