2015. november 29., vasárnap

FÖLDRABLÁS

SZŐLŐMŰVELÉS BLOG

Szerző: RAMBO

Pontosan ez a földrablás történik ma Magyarországon. Az elmúlt kormányzati ciklusban a kormány kegyencei az állami földekre szereztek bérleti jogot úgy, hogy a helyben lakó gazdák érdekeit lényegében semmibe vették a pályázatok elbírálásánál. A társadalom a Magyarországon megszokott módon reagált: a szolidaritás legcsekélyebb jelét sem mutatta a kisemmizettek mellett, és az Ángyán József által feltárt nyilvánvaló korrupciós ügyletekre sem mozdította a füle botját sem. A kormányzat - az egykori állampárt ügynökakta-megsemmisítési programjához hasonlóan - igyekezett eltüntetni azokat a nyomokat, amelyek alapján a bűnösségük egyértelműen bizonyítható lenne: visszaküldték a pályázatokat a pályázóknak, így utólag már nem lehet eldönteni, hogy vajon miféle szubjektív pontok alapján lehetett megelőzni az adott területen gazdálkodó parasztot, aki nem tudott nyerni a pályázaton. És hogy az üzlet még jobb legyen, a földbérleti díjakat a piaci áraknál lényegesen alacsonyabban állapították meg. Most ezeket az állami földeket (és további területeket is) árverésen hirdet meg a kormány. A feltételek jól kommunkikálhatóan lettek összeállítva: a jelenlegi földárak háromszorosán hirdették meg a területeket és húsz évig nem lehet eladni az így szerzett földeket. Durva, ugye? Nos nem. A feltételrendszer másik része valahogy kimarad a hírekből: ennek az összegnek csak a 10%-át kell letenni a jelenlegi bérlőknek (azaz a piaci ár kb. egyharmadát), a maradványösszeget kedvezményes állami hitelből lehet megfinanszírozni. A legnagyobb átverés az árverésben rejlik. Ugyan ki venne meg mondjuk egy lakást, amin az előző tulajdonosnak 20 évig haszonélvezeti joga van? Ugyanígy nem veszi meg senki azt a földet háromszoros áron, amelyre a jelenlegi bérlőknek még évtizedekig bérleti joguk van. A jelenlegi bérlők nem sokat kockáztatnak: ha az árverésen valaki rájuk ígér, elővásárlási joguk van a legmagasabb licitáron...


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. Erdőőrség

    - Állj csak meg, cigány! Mit csinálsz?!
    - Gombát szedek.
    - Gombát lopsz!
    - De hát ez itt egy erdő... az erdő mindenkié...
    - Ezt a komcsiktól tanultad, vagy a Soros kottájából játszol? Ez itt már a nagyságos úr erdeje!
    - Miféle nagyságos úré?
    - Nagyságos Bundermutyhy Béla műkörömépítő kisiparos, aranykalászos gazda erdővállalkozó úré, Pestről. Most vette az árverésen.
    - Akkor majd ez a Brúdersunyi úr szedi le a gombát itt, a guglinsekeresdi akácosban? Marad neki is bőven...
    - A nagyságos urat nem érdekli a gomba. A földre felveszi az EU erdőmegóvási támogatását, hektáronként tízezer eurót; a fákat kivágatja, eladja, a tarvágásért fizet a magyar államnak hektáronként ezer forint környezetvédelmi büntetést, oszt' jónapot.
    - És ezt lehet?
    - Ezt lehet, cigány. Lopni nem lehet, amit te csinálsz. Aztán gyilkos galócát szedtél-e?
    - Dehogy szedtem.
    - De ismered?
    - Persze, hogy ismerem. Gyerekkorom óta gombászom. De ilyenkor már nem is terem.
    - Szóval csakis ezért nem szedtél! Hát a miniszterelnök urat szereted-e?
    - Nem szereti azt még a kutyája se, ha van neki egyáltalán...
    - Na, gyere csak velem! Majd az őrszobán összegezzük a tényeket. "Sokadik generációs bevándorló etnikumba tartozó, Soros György kommunista elveit valló férfi magánterületen halálosan mérgező, fegyverként is felhasználható gombákat próbált gyűjteni; saját bevallása szerint gyűlöli a miniszterelnököt. Gyilkos tervét csak Isten segedelmével és az erdőőrség ébersége folytán sikerült az utolsó pillanatban megakadályozni." Józsikám, szólj be telefonon az őrsre, hívják azonnal az MTI-t! A guglinsekeresdi erdőőrség most majd megmutatja, hogy nem csak a TEK ér itt valamit!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.