2015. december 11., péntek

ALFÖLDI RÓBERT FOTÓGYŰJTEMÉNYE 2016-BAN A MAI MANÓ HÁZBAN

MAI MANÓ HÁZ BLOG
Szerző: Mai Manó Ház
2015.12.11.



A Mai Manó Ház 2016 januárjában bemutatja Magyarország egyik jelentős magángyűjteményét,: Alföldi Róbert fotográfiai kollekcióját.
A legkevesebb, amit a gyűjteményről mondhatunk, hogy hézagpótló. Nincs ma Magyarországon egyetlen intézmény sem, amely ekkora (több mint ötszáz mű), ennyire szisztematikusan és egyúttal a minőségre érzékenyen fölépített gyűjteménnyel rendelkezne a magyar neoavantgárd fotóművészetről, illetve a képzőművészek fotómunkáiról. A gyűjtemény további jelentősége, hogy sok lappangó felvételt, kallódó képeket, kópiákat kutatott fel és talált meg, s mentett meg a pusztulástól.
A gyűjtemény azt is megmutatja, hogy a magyar fotóművészet milyen összhangot mutatott a kor nemzetközi irányzatainak törekvéseivel, ezért olyan világhírű külföldi fotóművészek alkotásai szemléltetik ezt a párhuzamot, mint pl. Arnulf Rainer, Thomas Ruff, Rudolf Schwarzkogler, Joel-Peter Witkin, Günter Brus, Jürgen Klauke.
Alföldi Róbert nagyszerű gyűjteménye a korabeli avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza, egy olyan anyagot, mely nemzetközi viszonylatban is különleges.
A kiállítással egy időben magyar és angol nyelven jelenik meg a gyűjteményt bemutató reprezentatív katalógus. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.