2015. december 13., vasárnap

AMIKOR LECSAPTAK A SÖTÉT WEBRE

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Luci
2015.12.13.

Tavaly az FBI több sikeres akciót hajtott végre a sötét weben, leleplezve több „rejtett oldalt”, melyek a drogárusítástól kezdve a gyermekpornográfián át a hekkerprogramokig a legkülönbözőbb illegális termékeket tették elérhetővé. Miközben a szervezet szerint a bűnözők „nem bújhatnak el többé a sötét web árnyékaiban”, a Tor fejlesztői tovább dolgoznak felhasználóik teljes anonimitásának biztosításán – az FBI információi ugyanis nagy valószínűséggel egy nem különösebben etikus kutatócsoporttól származtak.
A Tor – The Onion Router – nevű böngészőprogram lehetővé teszi felhasználóinak, hogy lekövethetetlenül használhassák az internetet, egyben egy, a „sötét webet” támogató szoftverprojet is. A „sötét weben” található oldalak helyét lehetetlen meghatározni. Tavaly komoly támadás érte a Tor-t, melynek köszönhetően nagyjából hat hónapon keresztül elérhetővé váltak a felhasználók adatai. A támadást a Carnegie Mellon egyetemhez (CMU) tartozó kutatók hajtották végre – indítékaik még mindig homályosak. Egy biztos: több bírósági tárgyaláson is az általuk felfedett információkat használták bizonyítékul.
Nyilvános levelezőlistájukat vizsgálva kiderül, hogy a Tornál tudtak a közelgő támadásról, de nem akadályozták meg – vagy nem tudták megakadályozni. Kérdés, tudják-e biztosítani, kétmillió napi felhasználójuk – a bűnözők mellett aktivisták, újságírók, biztonságtechnika iránt elkötelezett hétköznapi felhasználók és emberi jogi harcosok is rendszeresen használják a Tort – anonimitását. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.