2015. december 28., hétfő

BÉRNYOMÁS - HA BÜDÖS A HAL, SZÓLNI KELL VAGY ODACSAPNI

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: Bod Péter Ákos
2015.12.28.


Sokkolóan hatott az a statisztika, amely szerint négy magyar családból három nem tudná kifizetni egy váratlan temetés költségeit, képtelen lenne lecserélni a lerobbant kazánját vagy felújítani házának beázó tetejét. Négymilliónyian azért is élnek a létminimum alatt, mert a hazai árakhoz képest alacsony szinten ragadtak a magyar bérek. Miközben a világ más tájain 25 év elegendő idő volt a kormányoknak, hogy az emberek életszínvonalát felzárkóztassák a legfejlettebb régiókhoz, addig a rendszerváltó Kelet-Európa országaiban, köztük Magyarországon egyre kevesebben remélhetik ezt. Pedig a közgazdászok egy része újabban azt állítja, nem tekinthető populizmusnak az általános fizetésemelés ígérete, hiszen – éppen az alacsony hazai bérek miatt – néhány év alatt rekordot döntött a külföldön munkát vállaló honfitársaink száma. Meddig mehet ez így? – kérdeztük Bod Péter Ákost, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorát.

– A magyar bérek az uniós fizetések felét sem érik el, az árak viszont már majdnem európaiak. Sőt nálunk néhány termék már drágább is. Nem csoda, ha a magyarok egy része képtelen eltemetni hozzátartozóját vagy este enni adni a gyerekének. Miért nem lehet ezen változtatni?

– A magyar családok jelentős hányadának nincs semmiféle megtakarítása, pedig a takarékos életmód szinte független a jövedelmi szinttől. Ezt bizonyítják más országok, ahol a gazdagok félreteszik keresetük akár felét is, de a szegények is tartalékolják, mondjuk, a tizedét. A magyar családok fele viszont felél minden pénzt. Ezt a szemléletet a múlt rendszer „gondoskodó” állama alakította ki, azt az illúziót keltve, hogy csak politikai akarat kérdése, és lesz garantált nyugdíj, ingyenes lakáshoz jutás, díjmentes egészségügyi ellátás. Ez a látásmód azóta sem változott sokat. Nekem is vannak rockzenész ismerőseim, akik, ha jól megy, dőzsölnek, pezsgőben fürdenek, aztán évtizedek múlva pár tízezres nyugdíjból tengetik az életüket. Kevesen látják be, hogy aki ma megtakarít, az nem fogyaszt kevesebbet élete során, csak később használ fel többet...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

Magyar Bálint: A magyar polip – a posztkommunista maffiaállam (pdf)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.