2015. december 13., vasárnap

HOGYAN GONDOLSZ MAGYARORSZÁGRA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Nóri
2015.12.13.


Vajon mennyire változik a magyarságunk, az országról alkotott képünk a külföldi tartózkodás hosszával? Másként gondolunk-e Magyarországra az idő teltével? Ezek a kérdések adják a heti blogajánló gerincét, emellett némi tanácsi is befért még az ausztriai ügyintézés kapcsán.
A mai alapkérdésre az első választ bandi republic adja meg a Bezzeg a svédek blogon, ahol azt írja, hogy a magyarsághoz való viszonya tulajdonképpen folyamatosan változik a külföldön töltött évek számának növekedésével.
„Ez nem azt jelenti, hogy nem érzem magam már magyarnak, sőt belül az identitás csak erősödik a hosszú külföldi lét alatt. Az más kérdés, hogy a szeretett anyanyelvemen és a súlyos történelmi örökségeken kívül mit jelent még magyarnak lenni?
Most leginkább arra kívánok reflektálni, hogy az otthon (nekem van otthon és itthon) élő magyarok hogyan látnak engem és én milyen interakciókba keveredek velük. Ez elég érdekes hazai pályán is, de a legpikánsabb, amikor külföldön, egy harmadik országban találkozunk. Nagyon érdekesnek találom annak vizsgálatát, hogy ez miként hat vissza az önképemre. (...)
Nyáron lisztferihegyen éppen vártunk a konténerterminálban a boardingra, amikor a sorban mögöttem álló szimpatikus magyar házaspárral szóba elegyedtem, akik életükben először mentek Skandináviába, turisztikai céllal. Egy nagyobb jól szituált baráti társaság tagjai voltak, akik pár nap Stockholm után mentek tovább egy északi hajókirándulásra.
Elkezdtünk Stockholmról beszélgetni, mint utazók egymás közt, de hamar jött a kijózanító kérdés: 
-         Te stockholmi vagy?
-         Ööö - válaszoltam - I-igen, ha úgy vesszük.
Minden csak nézőpont kérdése, de azért ez egy olyan pillanat volt, amikor felfogtam, hogy valami megváltozott a státuszomat illetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.